Документальний епізод

24.02.2017
Ще під час Революції гідності в Україні з’явилося чимало активістів з інших країн. Деякі з них воюють на сході, інші — виборюють право стати українськими громадянами. Одним iз таких став російський актор Сергій Анісіфоров. «В Україні я бував на зйомках і на відпочинку. Під час подій на Майдані в Києві не зміг залишитися осторонь. Повернутися в Росію я не міг — через мою позицію там мене вважають «бандерівцем» і «карателем». Постійно погрожують у соціальних мережах», — розповідає чоловік.
Уже кілька років Сергій Анісіфоров живе в Одесі. Він один з активістів одеської «Самооборони». Попри намагання впродовж кількох років отримати українське громадянство, лише днями йому надали статус біженця. Він виграв суд проти Міграційної служби України, який тривав майже три роки.
Збирати необхідні документи для отримання громадянства Анісіфоров почав ще після Майдану. Але Міграційна служба йому постійно відмовляла. Там посилались на те, що він не зміг документально довести, що в Росії його чекають переслідування або нелюдське поводження.
Попри позитивний результат судової тяганини, чоловік обурився, що колишній депутат російської Держдуми Денис Вороненков швидко отримав громадянство України. «Чому депутат Росдуми, «комуняка», який голосував за окупацію Криму, на першу свою заяву отримав громадянство України, а людина, яку переслідують у Росії з політичних мотивів, яка рятувала Одесу від сепаратистської наволочі, вже третій рік не може отримати статус біженця?!» — емоційно коментує Анісіфоров.
Актор Сергій Анісіфоров грав епізодичні ролі й відомий за серіалами «Вулиці розбитих ліхтарів», «Дорожній патруль», «Ливарний», «Морські дияволи», «Захист Красіна», «Соло для пістолета з оркестром», «Бандитський Петербург», «Академік Ландау», «Сонька: продовження легенди», «Відплата», «Одеса-мама». Журналісти актора охрестили «королем епізодів».