Гострі відчуття — гіркі наслідки

21.02.2017
Гострі відчуття — гіркі наслідки

Діти, які пробують спиртне з 11 років, у старшому віці в чотири рази схильніші до пияцтва ніж ті, хто в цьому віці ще не пробував алкоголю... (Фото з сайта neprovec.by.)

Масштабне дослідження мозкової діяльності підлітків, проведене вченими, довело, що передбачити пристрасть людини до алкоголю можна з точністю до 70%. Щоправда, для цього доведеться вивчити цілу низку факторів, зокрема генетику, функціонування мозку і ще близько 40 різних додаткових нюансів. 
Дослідницька група, яку очолював Роберт Уїлан з університетського коледжу Дубліна, провела комплексну оцінку підлітків, що включала візуалізацію мозкової активності і структур мозку, визначення IQ, когнітивних функцій, особистісних якостей і проведення аналізів крові. Загалом обстежили 2400 14-річних підлітків із восьми різних регіонів Європи.
«Наша мета — розробити модель, яка дозволить краще зрозуміти роль структур мозку, особливості впливу навколишнього середовища та генетики в розвитку підліткового зловживання алкоголем, — пояснює Роберт Уїлан. — Така багатовимірна інформація допоможе нам у прогнозуванні раннього алкоголізму».
Дослідникам удалося простежити за учасниками проекту протягом кількох років (нині «піддослідним» понад 19 років) і виявити тих, хто пристрастився до шкідливих звичок. Прогнози вчених, засновані на аналітичному алгоритмі, виявилися досить точними. З’ясувалося, які структури мозку визначають схильність деяких підлітків до експериментів iз наркотичними речовинами та алкоголем. У підсумку був сформований список із безлічі факторів, які відповідають за згубні пристрасті.
«Прикметно, що таких факторів не один, не два і навіть не три, а значно більше, — говорить один з авторів дослідження Х’ю Ґараван. — Тож причин, через які підлітки починають зловживати алкоголем, дуже багато».
Головні з них, на думку Гаравана, — особистісні якості, схильність до пошуку гострих відчуттів, несумлінність і сімейна історія вживання алкоголю та наркотиків. Якщо підліток у віці 14 років хоча б раз напився, це вже є серйозним показником його майбутнього ставлення до алкоголю.
Крім того, великий ризик розвитку алкоголізму мають ті особи, в житті яких траплялися стресові події. У підлітковому віці відбуваються значні зміни не тільки в тілі, а й у мозку, що стає основою формування особистості і соціальних зв’язків. І діти, чий мозок менш розвинений, най­імовірніше, будуть пити.
За словами Ґаравана, якщо підліток починає зловживати алкоголем, це ще не означає, що він погана дитина — така прикрість є наслідком безлічі факторів. Однак, зрозумівши ймовірні причини пристрасті до алкоголю, можна провести цільові заходи для найбільш схильних до ризику підлітків, вважають автори дослідження. Найближчим часом вчені планують удосконалити алгоритм, аби виявляти найбільш схильних до психоактивних речовин і наркотиків людей. Вони сподіваються, зокрема, визначити перед­умови вживання марихуани.
Водночас науковці встановили, що діти, які пробують спиртне з 11 років, у старшому віці в чотири рази схильнішi до пияцтва, ніж ті, хто в цьому віці ще не пробував алкоголю. Упродовж трьох років науковці спостерігали за 561 підлітком із середньої школи і з’ясували, що майже 30% дітей 11 років неодноразово пробували алкогольні напої, в основному, з келихів своїх батьків за сімейним столом.
Дослідники, які враховували у своїй роботі також сімейну схильність до алкоголізму, дійшли висновку: батьки, які дозволяють дітям пробувати вдома спиртне (часто з метою вберегти їх від подібної звички в компанії), насправді в багатьох випадках досягають зворотного ефекту.