«Схованка» — у дитсадку

21.02.2017
Інцидент з участю озброєних людей у камуфляжі стався пізно ввечері в районі Олексіївського житлового масиву. Спочатку чоловіки з’ясовували стосунки на вулиці Клочківській, а потім одна з груп перемістилася на проспект Перемоги, де, вибивши скло у приміщенні дитячого садка № 411, сховалася від переслідування. Створити барикади вояки не встигли, бо за викликом сюди прибули поліція і спецпідрозділ «Корд». Спротив правоохоронцям затримані не чинили, тому до райвідділку одразу потрапило 11 осіб. 
Утім, наступного дня стало відомо, що кримінальне провадження відкрили лише стосовно п’ятьох учасників НП, які наразі перебувають у СІЗО. Четверо з них — мешканці Харкова, п’ятий — житель Дніпра. Їм інкримінують три статті Кримінального кодексу — дві за «хуліганство», ще одна — «замах на вбивство». 
У ході перестрілки був тяжко поранений водій «Східного корпусу» 45-річний Ігор Пушкарьов. За його життя хірурги боролися всю ніч, але й наразі кваліфікують стан здоров’я пацієнта як «стабільно важкий». Куля зачепила селезінку, печінку, жовчний міхур, а також щелепу. Як повідомив заступник начальника слідчого управління Нацполіції у Харківській області Андрій Шарнін, в учасників конфлікту вилучили чотири помпові рушниці й автомат, а також чималу кількість травматичної зброї. Весь «арсенал» відправили на експертизу. 
Попри те, що стріляли дві сторони, названо поки що лише одну з них — громадська організація «Східний корпус», яка часто бере участь у патрулюванні міста разом iз правоохоронцями. Хто «воював» iз протилежного боку, точно й досі не відомо. Умовно цю групу назвали «камуфляжниками», обмежившись обтічними коментарями. За однією з версій, лідером там нібито був екс-боєць батальйону «Донбас» Олег Черкашин iз позивним «Іспанець». І оскільки цю військову структуру традиційно пов’язують із Семеном Семенченком, спочатку поширились чутки, що учасники конфлікту посварилися через різні погляди на блокаду ОРДЛО. Але вже наступного дня представники «Донбасу» заперечили приналежність «Іспанця» до своїх лав. Мовляв, звільнився ще минулого року, у блокаді участі не брав, але не виключено, що працює в одній з охоронних фірм Харкова. У батальйоні також припускають, що сумний інцидент міг бути спланованою акцією задля дискредитації бійців і ветеранів «Донбасу». 
Хто насправді організував чи спровокував бійню у житловому масиві, наразі точно не відомо. За однією з версій, «Іспанець» сьогодні працює на депутата Євгена Мураєва, який не підтримує ідею блокади ОРДЛО. Прізвище цього політика назвав і Арсен Аваков, коментуючи збройний конфлікт у Харкові. «Я не хочу, аби Мураєв чи будь-хто інший наймав таких людей. Це ненормально», — сказав він. У свою чергу, нардеп на своїй сторінці у соцмережах повідомив, що, на відміну від інших політиків, ніколи не наймав ні учасників бойових дій, ні «активістів» для якихось силових акцій. Але при цьому додав: «Я мав співробітництво з однією з ветеранських організацій області. Утім це не означає, що там «мої люди» і що я можу якось впливати на їхні вчинки».