Стежками прадіда: «Шахтар» першим із прем'єр-ліги офіційно дебютує у новому році

15.02.2017
Коли на континенті оживають єврокубкові турніри, в Україні підходить до завершення зимова перерва.
 
Уже наступного тижня команди прем’єр-ліги знову почнуть грати матчі чемпіонату країни.
 
Водночас беззаперечний лідер нашої національної першості «Шахтар» свій офіційний дебют у новому році проведе завтра, коли у Віго проти місцевої «Сельти» зіграє перший поєдинок 1/16 фіналу Ліги Європи.
 
До відповідального старту, заповнюючи одночасно зимову паузу, підопічні Пауло Фонсеки готувалися на Піренеях.
 
Спочатку в Іспанії «гірники» займалися відновленням втрачених під час новорічних канікул фізичних кондицій.
 
Потім, перебравшись до сусідньої Португалії, займалися ігровою практикою.
 
За час тренувального збору  донеччани провели дев’ять спарингів, сім iз яких виграли. Ще два завершили внічию.
 
Саме в цих невиграних протистояннях, які завершилися з однаковим рахунком — 2:2, «гірники» зустрічалися з більш-менш пристойними опонентами, котрих, за словами Фонсеки, відшукати було вельми непросто.
 
В одному випадку підопічні Фонсеки грали проти австрійської «Аустрії», в іншому — їм опонували футболісти «Яблонця» з Чехії. 
 
У своєму останньому товариському поєдинку, проведеному на батьківщині головного тренера «гірників», «Шахтар» розгромив місцевий «Ріу Аве» — 3:0.
 
До речі, за цим контрольним тренуванням донеччан уважно стежив головний тренер збірної України Андрій Шевченко.
 
Гра збірників, на котрих 24 березня чекає відповідальний поєдинок відбору ЧС-2018 проти Хорватії, тренера «синьо-жовтих» потішила.
 
Забивши перший у матчі гол, у поле зору Шеви не міг не потрапити аргентинський новачок «гірників» Густаво Бланко-Лещук. «У «Шахтарі» я хочу перевершити Луїса Адрiано — рекордсмена клубу за кількістю забитих м’ячів.
 
А ще було б чудово зіграти за синьо-жовту збірну, адже мій прадід по материнській лінії родом з України, тому й прізвище Лещук», — сказав донецький новобранець.
 
Не проти заграти за «синьо-жовтих» аргентинця й сам Шевченко.
 
За словами тренера, головне, аби екс-форвард «Карпат» мав у новому клубі достатньо ігрової практики, забивав голи й, звісно, прагнув грати за українську збірну.
 
Відзначимо, що в поєдинку проти «Ріу Аве» — дев’ятої команди португальського чемпіонату — Бланко-Лещук забив уже свій шостий м’яч за «Шахтар».
 
Схожу позицію з останнім спаринг-партнером «гірників» займає в національному чемпіонаті й перший суперник донецького клубу в «плей-оф» ЛЄ-2016/2017.
 
Після 22 турів «Сельта» перебуває на десятому рядку турнірної таблиці, при цьому має одну гру в запасі.
 
Свій останній домашній матч — проти мадридського «Реалу» — команда Едуардо Беріссо не змогла провести через аварійний стан даху на стадіоні «Балаїдос», котрий постраждав від урагану.
 
Були побоювання, що до 16 лютого арену не зможуть відновити, проте, як повідомляє місцева преса, аварійні ділянки даху над трибунами «Балаїдоса» ліквідовані.
 
І хоча перед грою з «Шахтарем» споруда в обов’язковому порядку має пройти технічний контроль, керівництво стадіону не сумнівається, що з «гірниками» «Сельта» гратиме в домашніх стінах.
 
До слова, квитки на цей поєдинок коштують 20-70 євро, тоді як для власників клубного абонемента діє 50% знижка.
 
А от донецькому клубу напередодні важливого матчу вирішити свою надзвичайну ситуацію, схоже, не вдасться.
 
Коли в передостанньому поєдинку групового етапу ЛЄ Тарас Степаненко отримав жовту картку (за рахунку 4:0 заважав футболістам турецького «Коньяспору» швидко виконати штрафний удар) і перебрав ліміт покарань, у «Шахтарі» сподівалися, що все обійдеться класичною для таких обставин одноматчевою дискваліфікацією.
 
Утім, провівши поза грою позбавлений турнірної мотивації заключний матч групи, Тарас, як свідчить офіційний сайт УЄФА, буде змушений пропустити й гру проти «Сельти».
 
Вочевидь до суддівського рапорту жовта картка Степаненка потрапила не як банальний «гірчичник», а як навмисно зароблене покарання, за яке, згідно з регламентними нормами, на футболіста може очікувати особлива форма дисциплінарної дії. 
 

Є ПРОБЛЕМА

Трансферна історія Романа Зозулі, перехід якого (на правах оренди) з «Бетиса» до «Райо Вальєкано» зірвали радикально налаштовані фанати останнього, продовжує обростати новими деталями.
 
Так, довірена особа форварда нашої національної збірної Хосе Лоренсо заявив, що Роман може переїхати до Райо Вальєкано, якщо клуб виступить гарантом забезпечення прав і безпеки українського футболіста та його родини.
 
«Клуб повинен провести роз’яснювальну бесіду зі своїми фанатами, переконати їх вибачитися перед Зозулею за обман та хибні звинувачення (в нацизмі)», — наголосив Лоренсо.
 
При цьому президент «Райо Вальєкано» Рауль Преса заявив, що в клубі чекатимуть українця до кінця лютого.
 
Водночас у Федерації футболу України, аби підтримати футболіста національної збірної, котрий залишився без ігрової практики, запропонували Зозулі посаду у своїй структурі.
 
Підтримали Романа i його одноклубники з «Бетиса», котрі на матч 22-го туру Ла Ліги вийшли у футболках iз написом: «Ми всі — Зозуля».