Мобільні «Лелеки»: на Чернігівщині випробовують український дрон

08.02.2017
Мобільні «Лелеки»: на Чернігівщині випробовують український дрон

Білий «Лелека» на тлі білого снігу.

На аеродромі поблизу Чернігова робоча група військовослужбовців випробувала вітчизняний безпілотник «Лелека-100», повідомили у прес-службі  Міноборони.
 
Тестували розробку на аеродромі Державного науково-випробувального центру ЗСУ.
 
Свою роботу військові науковці розпочали з перевірки функціонування всіх систем та агрегатів безпілотного літального апарата.
 
За словами полковника Володимира Дмитрієва, який керував випробуваннями, дрон створено спеціально для потреб Української армії.
 
Головними його перевагами автори розробки називають адаптованість до екстремальних умов, компактність.
 
Він  має більш сучасне авіаційне та радіоелектронне обладнання. Крім того, апарат не видає жодних звуків, а також може пересуватися на великі відстані, що дозволить проводити операції непомітно для радарів. 
 
«Під час випробувальних робіт плануємо оцінити масо-габаритні та аероергономічні показники «Лелеки», а також можливості роботи оператора комплексу в екстремальних умовах», — додав полковник.  
 
На відміну від попередніх розробок, авіаційний комплекс «Лелека-100» ще маловідомий і потребує ретельного вивчення.
 
Щоправда, поки що це тільки пробний варіант, який згодом будуть доповнювати новими характеристиками та вдосконалювати, але вже зараз у Міноборони вважають це суттєвим проривом для розвідки.
 
Поряд із випробуваннями на аеродромі військові виконували додаткову підготовку інструкторів, які найближчим часом вирушать у район АТО, де безпосередньо в бойових умовах навчатимуть операторів іншого українського БПЛА — «Фурія».
 
Тренувальні польоти «Фурії» пройшли в складних погодних умовах за низької температури.
 
До речі, є ще один вітчизняний доробок новітнього дрона: львівські волонтери-винахідники сконструювали БПЛА «Вежа», аналогів у світі якому фактично немає.
 
Він може залишатися у повітрі необмежену кількість часу й використовуватися як вежа для трансляторів мобільного чи радіозв’язку, а також спостерігати за місцевістю — при встановленні відеокамери та тепловізора.
 
На відміну від інших дронів, котрі працюють на постійному струмі, цей використовує змінний струм, який іде по 100 м кабелю.
 
Винахідників підштовхнула на розробку ідеї зустріч із бійцями АТО, які розповіли про потреби в подібній мобільній техніці для огляду периметрів.