«Мохеровий кардинал»: чому Польща вимагає від України переглянути свою історію

08.02.2017
«Мохеровий кардинал»: чому Польща вимагає від України переглянути свою історію

«З Бандерою до Європи не ввійдете»

Лідер польської правлячої партії «Право і справедливість» Ярослав Качинський представив своє тлумачення недавніх польсько-українських відносин.
 
Про це повідомив польський інформаційний телеканал TVP Info з посиланням на його інтерв’ю виданню Do Rzeczy («До речі» чи «По правді»).
 
«Ми не можемо впродовж багатьох років погоджуватися з тим, аби в Україні створювали культ людей, котрі вчиняли геноцид проти поляків, та ще й таких, які перевершили німців у жорстокості. Коротше кажучи, це питання вибору України. Я чітко сказав президенту Порошенку, що з Бандерою вони (Україна. — Ред.) до Європи не ввійдуть. Для мене це очевидне питання, бо ми показали велике терпіння, але всьому є своя межа», — сказав Качинський.
 
Слова лідера «Права і справедливості» прокоментував голова українського Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.
 
В ефірі телеканалу «112. Україна» він сказав, що «в Україні немає ніякого культу Бандери, а висловлювання Ярослава Качинського свідчать про те, що він не бачить перспективи розвитку відносин між Україною та Польщею».
 
«Зараз ми бачимо, що українську історію намагаються використати на внутрішньополітичному польському ринку. Це абсолютно не виправдовує таких високопоставлених політиків, як Ярослав Качинський, а, навпаки, свідчить про його зневагу до України. Це свідчить про те, що Качинський не бачить перспективи розвитку відносин між Україною та Польщею», — зауважив В’ятрович.
 
Нагадаємо, президент Анджей Дуда в інтерв’ю телеканалу TVP1 заявив, що Польща «наполегливо вимагає історичної правди у взаєминах з Україною, а це означає також заборону прославляти тих, хто був убивцями».
 
Нагадаємо також, нещодавно Ярослав Качинський заявив про те, що майбутнє польсько-українських відносин залежить від ставлення України до своєї історії.

Поляків ділять на «своїх» і «чужих»

Як неважко здогадатися, спалах антиукраїнських провокацій та істерії в Польщі збiгся з приходом до влади партії «Право і справедливість» на чолі з Качинським.
 
І ті друзки, що тепер летять у напрямку України, є лише відлунням війни, яку Качинський і очолювана ним партія розв’язали у власній країні.
 
Вони поділили Польщу на «своїх», хто поділяє ксенофобську ідеологію та націоналістичний запал зразка ХІХ століття Качинського і його партії, і «чужих», до яких зараховують прибічників європейських демократичних цінностей.
 
Політика правлячої партії та її лідера поділила навпіл до цього, здавалося б, єдину і монолітну польську націю, поділила політичні еліти та журналістське середовище. 
 
Автор цих рядків раніше iз задоволенням і вдячністю за, різнобічність та об’єктивність інформації дивився згаданий вище інформаційний телеканал TVP Info. Тепер це не можливо.
 
Після зачистки журналістів iз телеекрана несеться потік ненависті до опонентів, несприйняття їхніх аргументів; iз цинічною посмішкою на обличчях телеведучих ведеться кепкування та цьку­вання всіх «чужих». Майже точна копія з російських пропагандистських каналів.
 
Раніше у Польщі також кепкували з «мохерів». Так називали за традиційні мохерові шапочки екзальтованих жіночок — фанатичних католичок iз затхлими сільськими націоналістичними поглядами періоду відродження Польської держави після століть поділу між Німеччиною та Росією.
 
Тоді кепкували з явища, яке є наслідком дав­ньої хвороби, яке з часом мине. А виявилося, що тепер «мохери» прийшли до влади та настільки вправно захопили позиції в країні, що це стало проблемою не лише для демократичної частини польського суспільства, а й для Європи, оскільки Польща є членом ЄС, а Качинський робить спроби нав’язати свої «мохерові правила» також і Європі.
 
Його втручання у внутрішні українські справи є частиною втручання у справи загальноєвропейські. Він не є ні президентом, ні прем’єр-міністром, але вважає за можливе говорити від імені всієї Польщі.
 
А очільник польського уряду й глава держави толерують це. Тобто лідер «ПіС» є своєрідним «сірим кардиналом», чи, з поправкою на польські особливості, «мохеровим кардиналом».
 
Ситуацію в Польщі вже обговорювали в Європарламенті, вчора Варшаву відвідала канцлер Німеччини Ангела Меркель.
 
Вона говорила з польським керівництвом про єдність Євросоюзу і роль у цьому польської правлячої партії.
 
Також учора віце-глава Єврокомісії (виконавчого органу ЄС) фін Юркі Катайнен у розмові з агенцією «Рейтер» висловив сподівання, що Ангела Меркель під час візиту до Варшави зможе переконати польських керівників поводитися відповідно до цінностей, на яких був збудований Євросоюз.
 
Юркі Катайнен заявив, що ЄС може заморозити право голосу Польщі, якщо ця країна не змінить політику і не погодиться дотримуватися засад верховенства права. 
 
Польське громадянське суспільство є сильним і здатним до самоочищення, «мохерова епоха» колись та скінчиться. Але залишається питанням, скільки ще шкоди наробить вилита «мохерами» отрута?