Кава знижує схильність до... самогубства?

31.01.2017
Більшість із нас починають свій ранок із чашечки ароматної кави. Це не просто ритуал, а й можливість зустріти ранок у доброму настрої, зарядитися енергією на робочий день і навіть... попередити проблеми зі здоров’ям. Напевне, немає жодної людини, яка бодай раз у житті не куштувала б кави. 
Медики часом висувають контроверсійні твердження щодо впливу на організм цього ароматного напою. Попереджають про залежність від кави, про важливість знати міру тощо. Однак дослідження вчених свідчать про те, що улюблений напій мільйонів здатний підтримати наше здоров’я. Науковці називають десять причин пити каву щодня.
1. Кава є основним джерелом антиоксидантів. Людський організм черпає більше антиоксидантів із кави, ніж з овочів і фруктів.
2. Запах кави має антистресовий ефект. Корейські дослідники виявили, що аромат кави особливим чином діє на білки, пов’язані з напругою мозку, і допомагає налаштувати мислення на позитив.
3. Кава може зменшити симптоми хвороби Паркінсона. Згідно зі статтею, що з’явилася 2012 року в науковому журналі ScienceDaily, кава допомагає людям, які страждають на хворобу Паркінсона, краще контролювати свої рухи.
4. Це добре для печінки (особливо, якщо ви вживаєте алкоголь). Результати дослідження, що проводилося протягом 22 років (у якому взяли участь 125000 осіб), показали: в тих, хто випивав хоча б одну чашку кави в день, на 20% знизилася ймовірність розвитку цирозу.
5. Кава знижує схильність до сaмoгубства: 2-4 чашки кави в день можуть знизити ризик сaмoгубства для чоловіків і жінок на 50%, кажуть дослідники.
6. Зменшується ризик захворіти на рак шкіри. Кава знижує ризик розвитку раку шкіри у жінок. Це пов’язано з впливом на жіночі статеві гормони, які регулюють багато важливих процесів в організмі.
7. Покращує спортивні результати. Кофеїн збільшує кількість жирних кислот у крові, що дозволяє м’язам поглинати і спалювати жир, перетворюючи його в енергію. Це зберігає запаси вуглеводів і дозволяє організму використовувати їх згодом — у разі потреби.
8. Зменшує ризик захворювання на цукровий діабет. Дослідники виявили, що люди, які п’ють щодня 2-3 чашки кави, на 50 відсотків знижують ризик розвитку діабету 2-го типу.
9. Кава дуже позитивно впливає на мозок. Згідно з висновком дослідників, кава збільшує ефективність роботи головного мозку в кілька разів.
10. Кава робить нас щасливішими. Дослідження, проведене американським Національним інститутом охорони здоров’я, показало: люди, які п’ють бодай чотири чашки кави на тиждень, на 10 відсотків менше схильні до депресії, ніж ті, які кави взагалі не вживають.