Рідні круглі стіни: на Київщині переселенці-айтішники з Горлівки звели купольні екобудинки

25.01.2017
Рідні круглі стіни: на Київщині переселенці-айтішники з Горлівки звели купольні екобудинки

Сферичні будинки. (Фото з сайта novosti.dn.ua.)

Ініціаторами цього цікавого проекту стали два IT-фахівцi з Горлівки — Андрій Пивоваров та Михайло Спотарь.
 
Чоловіки завзято працюють в екстремальних умовах, отож відсутність досвіду та нормальних умов для життя не завадили їм втілити свою давню мрію у життя.
 
Перший купольний будинок, спроектований за технологіями економічного будівництва, ентузіасти почали будувати ще наприкінці минулого літа, коли замовник уже отримав усі документи на землю.
 
А от першим у нових та круглих стінах рідної домівки святкуватиме новосілля  молодий волонтер, який тривалий час працював санітаром у зоні АТО.
 
Після важкого поранення чоловікові довелося залишити Донбас та перебратися на постійне місце проживання на Київщину, де йому виділили невеличку ділянку землі.
 
— Ми вирішили не чекати на допомогу від держави та своїми силами розпочати для людей будівництво економних будинків у вигляді півсфери, — розповів один із засновників проекту «Дехата» Андрій Пивовар. — Мені самому було вже 42 роки, коли довелося фактично починати нове життя через події на Донбасі. Переїхав на Київщину разом iз сім’єю. До цього у селі Микитівка (Донецька область) на місці старого будинку хотів побудувати подібний купольний будинок, але війна перешкодила. Тепер ось думаю, що наше будівництво матиме успіх у багатьох мешканців Київської області.
 
За словами Андрія Пивовара, ідея будівництва купольних будинків народилася майже 50 років тому в США та швидко розлетілася по різних країнах світу завдяки своїй перспективності.
 
Такі будинки не тільки екологічно чисті, а й дозволяють добре економити енергоресурси взимку.
 
Незважаючи на те, що сферичний будинок середньої величини має загальну площу близько 100 квадратних метрів, його опалення обійдеться власнику на 30 відсотків дешевше за рахунок незвичайної форми споруди. 
 
А ось будівництво маленького екобудиночка обійдеться власнику всього лише у дві тисячі доларів (без урахування комунікацій та проведення внутрішніх робіт). Для багатьох ветеранів АТО, які отримали земельні ділянки у сільській місцевості, таке будівництво може стати єдиною можливістю обзавестися своїм житлом та господарством.
 
Також скористатися можливістю побудувати сферичний екобудинок зможуть i переселенці з Донбасу. Згідно зi статистичними даними, в Україні проживає майже півтора мільйона біженців, які не мають свого житла.
 
Цікаво, що будівельники екологічно чистих сферичних будинків зуміли виграти невеликий гранд від Канадського уряду на закупівлю необхідного обладнання.
 
Крім цього, ентузіастів підтримали волонтери, які постійно працюють у зоні АТО. Чоловікам переслали одяг, взуття та необхідні предмети побуту.