Корисні бактерії: як приготувати смачний домашній йогурт

25.01.2017
Корисні бактерії: як приготувати смачний домашній йогурт

Йогурти корисні і для дітей, і для дорослих.

«Йогурт містить велику кількість корисних бактерій та пробіотиків.
 
Цей кисломолочний продукт підвищує в організмі вміст вітаміну D, збільшує кількість лейкоцитів у крові.
 
Цим самим змiцнює імунну систему та знижує ймовірність виникнення респіраторних захворювань.
 
Привчіть себе випивати одну склянку йогурту в день — і не знатимете, що таке застуда, — зачитує мені з монітора племінниця Аліна, мала, але впевнена користувачка ПК, усі переваги продукту, який ми збираємося готувати, поки я вивчаю інструкцію на упаковці закваски. — Йогурт зміцнює імунну систему, захищає організм від ракових захворювань та живить білі кров’яні тільця, тим самим підвищуючи ефективність їх діяльності. Йогурт бореться зі шкідливими бактеріями.
 
У нашому кишечнику живе 100-500 трильйонів шкідливих і корисних бактерій. Та коли туди потрапляють антибіотики, вони знищують усе, не розбираючи, хороші вони чи погані.
 
Тому, щоб контролювати баланс бактерій у кишечнику, включайте у свій раціон щоденну порцію йогурту під час курсу антибіотикотерапії». 
 
Не знаю, як хто, а я після такого «лікбезу» ще більше захотіла скуштувати цю диво-їжу.  
 
Забігаючи наперед, скажу, що готувати йогурт зовсім нескладно, а результат перевершує   сподівання. 
 
Закваску для йогурту можна купити в аптеці чи супермаркеті. Молоко слід брати пастеризоване або ультрапастеризоване — коров’яче, козяче, овече чи соєве. 
 
200 г молока треба довести до кипіння і охолодити до 45 градусів. Додати чайну ложку закваски, старанно перемішати і залити в молоко (молока беріть стільки, скільки хочете отримати йогурту).
 
Перелити суміш у йогуртницю або термос, поставити в тепле місце (накрити ковдрою, поставити біля батареї) на 6 годин як мінімум. Далі йогурт треба на години 4 поставити в холодильник, щоб він загус. 
 
Щоб приготувати вершковий йогурт ( у мене він асоціюється з вершковим кремом), треба брати молоко високої жирності, а безпосередньо перед закваскою додавати магазинні (термічно оброблені) вершки.
 
Можна готувати йогурти з добавками: перед охолодженням йогурту додати в нього ягоди, сухофрукти, шматочки шоколаду, горіхи тощо.
 
Ми з Аліною додали всього по трішки, вийшов дуже смачний десерт — ми майже день його готували, а бажаючі скуштувати смаколик з’їли його за лічені хвилини. Бо справді дуже смачно!