Десятий ланцюг

24.01.2017
Більше півтисячі активістів взяли участь в акції «Живий ланцюг Соборності», що проходила на столичному мосту Патона. Із гаслами «У День Злуки єднаймося за руки», «Одна, єдина соборна Україна», «Україна — понад усе» та десятками синьо-жовтих стягів вони з’єднали лівий та правий береги Дніпра. Подія, приурочена до Дня Соборності, проходить уже десятий рік поспіль. Саме y цей день 98 років тому офіційно об’єдналася Україна.
Учергове «живий ланцюг» ініціює братство козацького бойового звичаю «Спас». За словами ініціатора Вадима Васильчука, десять років тому подія була лише ідеєю, але сьогодні це — дійство, яке єднає. «Завжди є причини, чому збирається не так багато людей, як того хотілося б. Але вони приходять — і це важливо. Загалом акція більш молодіжна, але водночас вона об’єднує покоління. Місія акції впродовж цих років не змінилася. Вона, навпаки, стала потрібнiшою, адже ми знову втратили частину своєї землі», — розповідає «УМ» Вадим Васильчук. 
Щороку в акції по всій Україні бере участь велика кількість людей. У Києві таких небайдужих назбиралося більше півтисячі. Частина учасників вийшла з лівого берега, інші — з правого. А посередині мосту зчепили синю та жовту смужки державного прапора довжиною 30 метрів. Він — символ духовного об’єднання сходу та заходу країни. Крім того, вони заспівали Державний гімн та хвилиною мовчання вшанували українських героїв, які віддали власні життя за соборність рідної країни. 
«Такі акції потрібні завжди, адже люди збираються на них винятково з власної волі та душевних переконань. Сюди ніхто нікого не виганяє та не зганяє, як це було за часів Союзу. У час, коли в країні йде війна і найкращі чоловіки захищають нас в окопах, ми не маємо права тут сидіти без дій. Я при­йшла, бо люблю свою країну. Я хочу, щоб там, y Кремлі, побачили — ми єдині та неподільні. І як би там не хотілося, але роз’єднати нас не вдасться нікому», — каже 65-річна Марія Володимирівна. Разом iз нею — чоловік Дмитро Тарасович. Сім’я прийшла на акцію вперше. Таким чином хочуть підтримати єдиного сина, який уже майже рік воює на Донбасі. Найбільш за все подружжя бажає дочекатися сина і через рік прийти на акцію втрьох. 
 

НАГОРОДИ

Із нагоди Дня Соборності Президент Петро Порошенко підписав указ про відзначення державними нагородами видатних українців. Орден князя Ярослава Мудрого 5 ступеня отримали голова комітету Європарламенту із закордонних справ Елмар Брок та проректор Українського католицького університету Мирослав Маринович, композитор Ігор Поклад. Орден Свободи отримав голова Меджлісу Рефат Чубаров, a орден княгині Ольги 3 ступеня — уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко. Співачці Тіні Кароль Президент присвоїв звання народної артистки України. 
Орден «Золота Зірка» Петро Порошенко присудив  звільненому з полону бойовиків Володимиру Жемчугову. У період із 28 грудня 2014 року по 24 вересня 2015 року Жемчугов провів 30 спеціальних операцій зі знищення військових об’єктів ворога та особового складу окупаційних військ. 29 вересня 2015 року, під час виконання чергового бойового завдання та спроби захоплення противником, Жемчугов прийняв рішення підірвати себе, внаслідок чого отримав тяжкі поранення — втратив обидві руки та зір, та в непритомному стані був захоплений бойовиками. Він тривалий час утримувався у Луганському СІЗО. Через рік Жемчугова звільнили з полону бо­йовиків.
Загалом, число нагороджених — близько 200.