Не Ілья, а Ілля: уряд підтримає розвиток україномовного розділу «Вікіпедії»

18.01.2017
Поки весь світ невпинно і швидко розвивав і вкладав гроші у власні розділи у найбільшій у світі електронній енциклопедії «Вікіпедія», Україна і тут пасла задніх.
 
Проте нещодавно стало відомо, що 2017 рік для української версії енциклопедії стане по-справжньому новим.
 
Громадськість уже давно акцентувала на недостатньому розвитку нашого розділу «Вікіпедії» і намагалася долучити до цієї справи владу.
 
Нещодавно Прем’єр-міністр Володимир Гройсман таки підтримав пропозиції громадськості, спрямовані на розвиток україномовного розділу «Вікіпедії», і доручив органам виконавчої влади вжити у 2017 році заходів задля успішної реалізації задуму.
 
Серед запропонованих громадськістю кроків — внесення змін у «Вікі» до навчальних програм з інформатики, географії, історії та літератури для учнів старших класів загальноосвітніх навчальних закладів.
 
Як повідомили у департаменті інформації та комунікацій із громадськістю секретаріату Кабміну, «це сприятиме суттєвовму розвитку навчальних процесів та освіти в Україні». 
 
Крім того, серед запропонованого — можливість підготовки студентами матеріалів для «Вікіпедії», сприяння проведенню української частини міжнародного конкурсу «Вікі любить пам’ятки», сприяння проведенню конкурсу з розміщення наукових робіт в українському розділі «Вікіпедії».
 
Цікаво, що, незважаючи на недостатнє фінансування та млявий розвиток, україномовний розділ «Вікіпедії» налічує приблизно 650 тисяч статей і посідає в цій категорії 16-те місце серед усіх розді­лів.
 
До речі, нещодавно шквал критики на адресу української версії «Вікіпедії» пролунав із Російської Федерації. Україномовна стаття про Іллю Муромця «зачепила за живе» російських чиновників. Особливо бурхливо відреагував на її зміст перший заступник голови комітету Ради Федерації з оборони та безпеки Франц Клінцевич.
 
«Добралися і до билинних богатирів, вирішивши «приватизувати» Іллю Муромця», — заявив російський сенатор, коментуючи уривок з української версії «Вікіпедії» про орієнтовне місце народження бога­тиря.
 
«Припускають, що це місто Моровійськ (нині село Морівськ Козелецького району Чернігівської області, Україна) або селище Карачаров під Муромом (Російська Федерація)» — йдеться в українській версії «Вікіпедії».
 
Незважаючи на те, що у вітчизняній енциклопедії чітко прописані обидва варіанти, як України, так і Росії, російські політики вирішили закцентувати саме на «приватизації» Іллі Муромця українцями.
 
На думку Клінцевича, це свідчить про «непереборне бажання української влади утвердити своє історичне первородство, яке «межує з маніакальністю».
 
Водночас у російській версії «Вікіпедії», власне, як і в українській, місце народження Іллі Муромця вказується теж у двох варіантах.
 
Нагадаємо, 15 січня 2001 року з’явився перший розділ (англомовний) відкритої багатомовної мережевої енциклопедії «Вікіпедія».
 
Це найбільша у світі енциклопедія, яку може редагувати, читати, використовувати кожен інтернет-користувач. «Вікіпедія» має 292 мовні розділи та містить близько 41 млн. статей.