На Донбасі ворог приховує кількість дезертирів

18.01.2017
Останнiми днями фіксують зменшення кількості ворожих обстрілів, але розслаблятися не слід, вважають у Міноборони, адже бойовики продовжують застосовувати міномети. За даними українських військових, упродовж понеділка окупанти поводилися «відносно спокійно», адже жодного разу не відкривали вогонь iз важкого озброєння.
 
За словами речника Мін­оборони з питань АТО Олександра Мотузяника, на маріупольському напрямку, як і раніше, бойові дії вели в Мар’їнському районі та на приморських рубежах. Зокрема, 80% усіх обстрілів у Приазов’ї припадає на Павлопіль, Гнутове і Широкине. Тоді як ворог значно знизив свою вогневу активність на донецькому напрямку.
 
«Єдиним винятком стала Авдіївка — тут бойовики близько двох годин обстрілювали наші позиції з мінометів. Вогонь при цьому вели одразу з двох різних напрямків. При цьому було випущено 37 мін. Також кілька ворожих обстрілів відбулося на Світлодарській дузі, в Зайцевому та Опитному», — каже полковник Мотузяник.  
 
Відносно тихо й на луганському напрямку, але саме тут, у Попаснянському районі, поранено двох захисників України. Сталося це не внаслідок обстрілів, а через підрив на міні. 
 
Головне управління розвідки Міноборони повідомляє, що все більше окупантів намагаються уникнути участі в бойових діях з Українською армією. Тоді як російське окупаційне командування навмисно приховує реальну кількість дезертирів.    
 
Публічно командування загарбників оприлюднило відомості лише про близько 80 таких дезертирів, які дислокувалися в районі окупованої Кадіївки.
 
«Однак реальна кількість дезертирів у полку значно більша. З метою приховання цього факту від російського окупаційного командування прийнято рішення при підготовці зведень вказувати дезертирів як таких, що перебувають у відпустках або звільнені зі служби», — йдеться в повідомленні розвідки.
 
Крім цього, окупанти зазнають і небойових втрат. Так, не вщухає конфлікт між російськими окупантами і бойовиками «ДНР» в окупованому Новоазовську. Якщо минулої неділі між цими військовими злочинцями сталася масова бійка, внаслідок якої важкі травми отримали два десятки чоловіків, то вже в понеділок конфліктуючі сторони відкрили вогонь на ураження. 
 
«16 січня у 1-му мото­стрілецькому батальйоні 9 окремого штурмового мото­стрілецького полку морської піхоти в результаті сутички із застосуванням зброї між військовослужбовцями Збройних сил Росії та контрактниками з числа місцевого населення трьох військовослужбовців убито та ще дев’ятьох поранено», — повідомляє ГУР Міноборони. 
 
Морпіхів-окупантів намагалися жорстоко вгамувати так звані спецпризначенці «ДНР», які приїхали до Новоазовська з Донецька. Після цього побиті російські морпіхи ледь не масово бажають перевестись до інших з’єднань і частин російських окупаційних військ. 
 

ДО РЕЧІ

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков вважає реальним відновлення контролю над неконтрольованою ділянкою кордону з Росією на території окупованих районів Донецької та Луганської областей упродовж 2017 року. За його словами, ключовим завданням прикордонників на цей рік є повна готовність до взяття державного кордону під контроль.
 
«Це не моє пропагандистське висловлювання або якась ідея фікс. Це реальність, iз якою нам невдовзі доведеться зіткнутися, і держава має розраховувати на вашу готовність до рішучих дій і волі до забезпечення цього процесу», — зазначив Аваков під час колегії Держприкордонслужби.