З Майдану — у розкіш

17.01.2017
З Майдану — у розкіш

Садиба Тамари Белиби у Білогородці.

Якщо теща і син впливового можновладця стають власниками елітних садиб поблизу столиці, то це сталося винятково завдяки їхнім діловим якостям і аж ніяк не завдяки статусу і впливу їхнього зятя чи батька. Принаймні у цьому переконує громадськість нині секретар Ради нацбезпеки й оборони Олександр Турчинов, який раніше роками був правою рукою Юлії Тимошенко. 

Чия садиба? 

Справа у тому, що журналісти-розслідувачі проекту «Слідство iнфо» з’ясували, що представники родини пана Турчинова — його теща Тамара Белиба і син Кирило — стали власниками розкішних садиб під Києвом. Відбулося це протягом 2016 року, який був для них вельми успішним. 
Так, журналісти знайшли маєток у селищі Білогородка Київської області площею понад 1 тис. кв.м., з прилеглою територією близько півгектара, обслуговуючим персоналом і охороною.
Маєток і земля оформлені на створену в серпні 2016 року фірму «Екостильком», власницею якої є теща секретаря РНБО Тамара Белиба.
По сусідству є будинок, записаний на 23-річного сина Олександра Турчинова — Кирила. Хлопець отримав будинок у подарунок на початку 2016 року. Будинок йому подарувала бабуся — Валентина Турчинова, мати секретаря Ради нацбезпеки й оборони.
Майно тещі й сина у декларації Олександра Турчинова не відображено, оскільки вони проживають окремо. У своїй декларації Турчинов зазначив тільки квартиру на 382 кв.м., яку має у спільній власності з дружиною.

«Ця жінка чеченців зупинить!»

Цікаво, що розкішний будинок тещі сам Олександр Турчинов пояснює винятково її діловими якостями.
«Унікальна жінка. Вона дуже пишається, що понад 20 років працювала на найпотужнішому ракетному підприємстві. Але коли прийшла перебудова (у неї «неуйомний» характер), вона пішла в практичну економіку. Займалась торгівлею металом. Сама їздила на розборки з чеченцями», — розповів журналістам пан Турчинов.
Секретар РНБО розповів, що до приходу в політику також займався бізнесом: «До того як піти у політику, я займався системно наукою і займався системно бізнесом. Я — доктор економічних наук, професор і вважаю себе непоганим фахівцем у практичній економіці, у питаннях фінансового консалтингу. Було кілька підприємств, якими я керував, які консультували дуже поважних людей».
Також він зазначив, що всі діяння Тамари Белиби офіційно зареєстровані — на той випадок, якщо знайдуться охочі перевірити її фінансові справи. Однак журналісти зауважують, що бізнесові успіхи тещі Турчинова збігаються з періодами успіхів її зятя у політиці. 
Так, після Помаранчевої революції 2004 року родичі й партнери Турчинова придбали офісний центр у Києві на вулиці Турівській, 13-15. Згодом тут розмі­стився офіс партії «БЮТ-Батьківщина».
«Коли Турчинов був першим заступником партії «Батьківщина», він оформив на своїх родичів та родичів своїх друзів нерухомість у Києві. Зокрема, партійний офіс «Батьківщини», це були дві адреси: Турівська, 15 і Турівська, 17», — розповів про фінансове становище держчиновника у ті часи нардеп Сергій Лещенко. 
А вже після Революції гідності (саме в цей час пан Турчинов виконував обов’язки Президента) фірми його тещі, окрім маєтку у Білогородці, придбали низку об’єктів нерухомості в Києві. Йдеться про приміщення на 6 тис кв. м на проспекті Корольова, 1, а також три приміщення по 200 кв. м кожне на вул. Коновальця, 32-В.
Крім цього, у 2014 році тесть Турчинова відкрив ресторан разом iз бізнесменом Ігорем Тинним.

«Попрацюйте з моє на «Південмаші»

Якщо зазирнути в оприлюднену електронну декларацію секретаря РНБО, яка є «відносно скромною», можна дізнатися, що пан Турчинов володіє лише банківськими вкладами, має готівку в доларах, придбав автомобіль та дорогу квартиру.
Утім журналіст Максим Опанасенко зазначає, за результатами власного розслідування, що «кривавий Пастор» мешкає у столичному елітному житловому комплексі «Альпійський», де проживають родини міністра МВС Арсена Авакова та екс-голови СБУ Валентина Наливайченка. 
Квартира у 382 квадратних метри записана на дружину Ганну. У 2014 році журналісти завітали «у гості» до родини держчиновника. 
На запитання, звідки взялись кошти на таке дороге житло, 73-річна теща Тамара Белиба відповіла: «Я все життя пропрацювала з чоловіком. Ми по 40 років відпрацювали на «Південмаші». Вам відомо, що це за завод? Коли відпрацюєте 25 років там, на майданчику, на майданчиках у Казахстані, — тоді ви зрозумієте».
Тож наразі ця жінка похилого віку володіє розкішним маєтком у Білогородці. Чи усі працівники «Південмашу» заробили на такі садиби? Звісно ж, ні. Бо не всі є такими унікальними. 
«Тепер, виявляється, крім декларування статків самого чиновника і його сім’ї, варто ще й перевіряти майно тещ, тестів, свекрух та свекрів. Які на старості років замість заслуженого відпочинку несамовито обростають фірмами, маєтками та офісами», — наголосив журналіст Опанасенко. 
Заступник голови Національного агентства з питань запобігання корупції Руслан Радецький «розвів руками» відносно шикарного маєтку тещі політика. За законом, якщо майно належить дорослим родичам, що проживають окремо, його декларувати не потрібно.
Інший журналіст-розслідувач, Дмитро Гнап, зазначив на своїй сторінці у «Фейсбуцi»: «В електронній декларації Олександра Турчинова ви не знайдете цей шикарний маєток площею понад тисячу квадратів. Маєток розташований під Києвом, у селищі Білогородка, і записаний на 73-річну тещу Турчинова. Вражає, еге ж? 
Пан Гнап додає, що «незадовго до е-декларування старенькі теща і тесть Олександра Турчинова стали шалено успішними: крім маєтку, в них з’явилися ще й купа офісних площ». Наприклад, 6 тисяч квадратів у будівлі на проспекті Корольова у столиці.
«І ще чимало нерухомості, яку ви не знайдете в декларації самого Турчинова. Звісно, Олександр Турчинов викликає симпатію своїм непримиренним ставленням до ворогів України. «Кривавий пастор» і все оце... А ще мені згадалося, як саме оточення Турчинова, разом з оточенням Порошенка намагалося всіляко загальмувати запуск е-декларування. Моя подяка Максиму Опанасенку, який зробив це розслідуванння і пояснив, чому дехто так активно воював проти відкритості статків», — констатує журналіст.