Коли зникає смичок

17.01.2017
Тричі на біс відіграв польський колектив VOLOSI («Волоші») на концерті в Національній музичній академії України імені П. І. Чайковського у Києві 14 грудня. Подія, організована агенцією АртПоле, стала першою музичною ластівкою туру гурту по Україні. До 19 січня він відвідає Краматорськ, Сiверськодонецьк, Бахмут та Харків.
Уперше колектив заявив про себе на весь світ у 2010 році зі сцени фестивалю «Нова традиція», який відомий свіжим осмисленням фольклорної музики. Струнні інструменти п’ятьох польських музикантів мають особливий голос — міцний і багатогранний за рахунок сполучення балканських, трансильванських і карпатських мотивів із класичними мелодіями європейських композиторів.
«Ми з братом закінчили музичну академію. Грали класику та сучасну музику, — розповідає УМ після концерту скрипаль Кшиштов Ласон. — Коли я одружувався, ми з нареченою хотіли, щоб на весіллі грали давню польську музику. Щоб була чиста і гірська. Знайшли музикантів iз Карпатських гір, почали товаришувати. Вони грали традиційну музику та фолк. Ця зустріч допомогла нам усім почати використовувати наші музичні інструменти на повну, бо ми зрозуміли, що можемо додати до свого виконання. За два роки вирішили створити гурт. Назвали VOLOSI. В Україні часто думають, що наша назва пов’язана із волоссям. Насправді, назвали групу на честь румунської етнічної групи, яка подорожувала Україною, Угорщиною. Саме вони принесли до Польщі музичний та культурний мікс Півдня Європи та Азії. Ми це запозичили для свого гурту».
Насправді музика, яку грають VOLOSI, дійсно схожа на якісно скроєне із класики та фолку плаття, із кишеньками та комірцями з року та джазу. Ще одна асоціація, яка виникає на концерті, ніби музика колективу — це потік, який справді тече поміж гірськими хребтами, і то завмирає на пологому схилі, то спадає вниз iз неймовірною швидкістю. В якийсь момент перестаєш помічати смичок, який рухається так швидко, що зникає у повітрі. Обличчя музикантів змінюються з кожним новим порухом смичка, здається, ніби вони стають одним цілим зі своїми інструментами.
Гурт встиг випустити два альбоми, кожна його композиція — гіпнотична та по-своєму елегантна. На сцені музиканти неймовірно харизматичні, а після концерту із задоволенням виходять до глядачів і фотографуються з довгою чергою щасливих шанувальників.
Колектив радо вітають у Грузії, Данії, Німеччині, Норвегії, Словенії. VOLOSI виступав для лідерів Польщі, Нідерландів, Бельгії, Угорщини, Латвії, Чехії та Словенії. Музиканти грали у Стокгольмській Ратуші в присутності його величності Карла XVI Густафа, Короля Швеції.
«Ми об’їздили з гастролями багато країн, — говорить «УМ» Кшиштоф Ласон. — Минулого року були у Японії, Китаї, але найбільше нам подобається грати в Україні. Мабуть, більше концертів, ніж тут, ми дали лише в Польщі. Загубив уже рахунок, але це точно більше ніж 40 концертів зіграли у всіх великих містах».