«Теплична» адаптація

17.01.2017
«Теплична» адаптація

Хорват Даріо Срна вирішив не переїздити до «Барселони» й залишитися в «Шахтарі». (Фото з сайта shakhtar.com.)

Трохи більше місяця відпочивши на зимових канікулах, вітчизняні клуби прем’єр-ліги один за одним повертаються з відпустки й одразу вирушають на тренувальні збори до теплих країв. Коли дозволяли фінанси, можливостей для вибору тренувальної локації у них було значно більше, ніж зараз, коли зазвичай усе обмежується Туреччиною чи Піренеями.
Приміром, «Шахтар», маючи статус найбагатшого клубу України, минулі зими проводив у недешевих ОАЕ та навіть дозволяв собі заокеанські турне.Нині ж «гірники», як і решта українських елітних клубів, намагаються економити: поза фешенебельними готелями і без гучних придбань, вочевидь, проведуть вони зимову перерву.
Як афішувалося раніше, підготовка «Шахтаря» до другої частини сезону пройде в Іспанії та на батьківщині свого нинішнього «коуча» Пауло Фонсеки — Португалії. 
До речі, піренейський навчально-тренувальний збір донеччан міг ознаменуватися гучним трасфером їхнього капітана Даріо Срни до «Барселони». Проте, після тривалих перемовин, хорват, у підсумку вирішив залишитися в своєму старому клубі. «Я й раніше казав, що моє серце належить «Шахтарю». Слухав своє серце, і воно підказало, що я повинен залишитися в «Шахтарі» й виграти з цією командою чемпіонат», — пояснив свій вибір Срна.
На тому ж таки півострові готуватимуться й динамівці, для котрих їхні навчально-тренувальні збори взагалі обмежаться лише однією Марбельєю, хоча в попередні роки «біло-сині» намагалися погостювати й у Ізраїлі.
Попри заяви президента «Динамо» Ігоря Суркіса про гучну кадрову реорганізацію, на збори до Іспанії Сергій Ребров поїхав зі старими кадрами. 
Чутки про переїзд Сергія Сидорчука до Туреччини наразі так і залишилися чутками. Не прояснилося поки що й трансферне майбутнє лідера «біло-синіх» Андрія Ярмоленка. Футболіст активно продовжує виказувати бажання пограти в сильнішому за український чемпіонаті, проте далі розмов його трансферна справа ніяк не рухається. Але, що точно відомо, грати до Росії Ярмоленко не поїде. «Перехід у російський чемпіонат неможливий, у першу чергу, за політичними мотивами. В іншому разі, мене ніхто не зрозуміє», — заявив динамівський «вінгер».
Водночас до України з російської прем’єр-ліги повернувся білоруський наставник Леонід Кучук, який запам’ятався вітчизняному вболівальнику змістовною, проте вельми короткою співпрацею з київським «Арсеналом». Потренувавши краснодарську «Кубань» та московський «Локомотив» 57-річний тренер погодився очолити кам’янську «Сталь». Наприкінці минулого року «сталевари» попрощалися з голландцем Якобом Галлом, робота котрого не задовольнила керівництво клубу. Примітно, що Кучук – уже третій за ліком наставник, який по ходу поточного сезону працюватиме зі «Сталлю». «Завдання?! Зробити команду боєздатною», — заявив білорус.