Під Маріуполем зафіксовано найбільше обстрілів

04.01.2017
Від початку нового, 2017, року не було жодного дня тиші на лінії розмежування в зоні АТО. Ворог нагадує про себе щодня, як мінімум iз мінометів i гранатометів. 
 
Зокрема, минулої доби найгарячіше було на маріупольському напрямку, адже, за даними Міноборони, на ділянку в районі Водяного та Широкиного, що на Маріупольському напрямку,  за добу припало 2/3 обстрілів i ворожих провокацій.
 
«Ворожі міномети було задіяно у двох місцях — район Водяного та Широкиного. Усього бойовики випустили 30 мін. Також неспокійно було поблизу Талаківки, Павлополя та села Гнутове. Важке озброєння не застосовували. Кожна провокація тривала не більше 10 хвилин», — засвідчує речник Міноборони з питань АТО Олександр Мотузяник.
 
На донецькому напрямку все ще неспокійно на Світлодарській дузі, де ворог гатить iз мінометів по селищу Луганське. 
 
«У решті «гарячих точок» (а це Авдіївка та горлівський периметр) ворог стріляв зі стрілецької зброї та гранатометів», — каже полковник  Мотузяник.
 
У штабі АТО додають, що загалом упродовж понеділка зафіксовано 32 ворожі обстріли. На новий рік було поранено трьох захисників України, загиблих у бою немає.
 
Утiм сталися небойові втрати через святкування з алкоголем: в одній iз військових частин поблизу райцентру Мар’їнка загинуло двоє українських військових, ще двох поранено. Офіційна причина — пияцтво та необережне поводження зі зброєю. 
 
Полковник Мотузяник пояснює, що кривавий інцидент стався у понеділок ввечері, після того як бійці порушили заборону на вживання алкоголю. 
 

А ТИМ ЧАСОМ... 

У центрі Києва в понеділок попрощалися із загиблим командиром відділення розвідки 12-го мотопіхотного батальйону 72-ї механізованої бригади Леонідом Проводенком (позивний «Козак»), який загинув під час бойового зіткнення біля Крутої Балки (Авдіївка).
 
Мужнього бійця урочисто поховали на військовому Лук’янівському кладовищі.
 
Зазначимо, що 29 грудня під час розвідувальної операції поблизу Авдіївки група під  керівництвом «Козака» виявила опорний пункт бойовиків. Під час відходу групи в ході перестрілки командира розвідвзводу Проводенка, який прикривав відхід товаришів, убили. Але перед цим він устиг ліквідувати двох окупантів. 
 
Бойовики викрали тіло українського бійця і знущалися над ним, виклавши відеозапис і фото в інтернет.
 
53-річний Леонід Проводенко був родом iз села Михайлівка Луганської області. З початком війни вивіз родину — дружину і двох синів — до Києва, а сам пішов добровольцем на фронт. 
 
До війни Проводенко працював громадянським інспектором з охорони природи. Він мріяв звільнити рідне село і повернутися до батьківської хати, до улюбленої роботи.