Широкине у прицілі танків: жодної «різдвяної тиші», про яку було домовлено у Мінську

28.12.2016
Жодної «різдвяної тиші», про яку було домовлено у Мінську, на лінії фронту на Донбасі так і не настало. Ворожі гармати і міномети так і не замовкли від опівночі 24 грудня. 
 
І хоча інтенсивність вогню бойовиків дещо зменшилася, але загарбники не вгамовуються: на донецькому напрямку окупанти гатили з гранатометів, великокаліберних кулеметів та автоматів по позиціях ЗСУ в районі Авдіївки і Зайцевого (загалом близько 12 обстрілів). 
 
За даними штабу АТО, позаминулої доби окупанти 37 разів відкривали вогонь по позиціях українських сил. І якщо бойові зіткнення на Світлодарській дузі потроху стихають (тут зафіксовано лише один мінометний обстріл у районі селища Луганське), то на маріупольському напрямку ворог неабияк активізувався. 
 
Зокрема, селище Широкине окупанти тричі обстріляли з танків і важкої артилерії калібру 122 мм від вечора понеділка і до ранку вівторка. По колишньому курорту на азовському узбережжі ворог гатив ще й iз мінометів i грантометів, таких самих обстрілів зазнали ще сусідні населені пункти — Талаківка, Мар’їнка, Павлопіль і Водяне.
 
«Із метою збереження життя особового складу українські військові змушені були один раз відкрити вогонь у районі Широкиного», — повідомляють у штабі АТО.
 
«На маріупольскому напрямку найнапруженiшою обстановка залишається в Широкиному, де впродовж доби ворог застосовував практично весь спектр наявного в нього озброєння, за винятком хіба що реактивної артилерії», — додає речник Міноборони з питань АТО Олександр Мотузяник. 
 
Полковник Мотузяник зазначає, що за минулу добу внаслідок бойових дій двох захисників України було поранено, ще двоє потрапили в полон. За його словами, двох українських бійців полонили через те, що вони... заблукали поблизу Бахмутської траси.
 
«У цих військовослужбовців при собі не було зброї. Вони перебували в лікувальному закладі, після чого, повертаючись до місця розташування, заблукали й потрапили на тимчасово окуповану територію. Є висока ймовірність, що вони потрапили в полон», — каже речник Міноборони.
 
Водночас у штабі АТО підтвердили цей факт і зазначають, що бойовики вже доставили вояків, які «заїхали не туди на авто», до окупованого Луганська. 
 

ДО РЕЧІ

Передані українській стороні минулої неділі тіла двох загиблих військовослужбовців ЗСУ пройшли судово-медичну експертизу та процедуру впізнання. Йдеться про бійців 54-ї бригади — 21-річного лейтенанта Микиту Ярового, позивний «Шайтан», і солдата Олександра Байбуса, позивний «Ваха», які загинули ще 18 грудня. 
 
Як повідомляє прес-служба Міноборони, за результатами експертизи фахівці Дніпропетровського моргу встановили, що вояки загинули від отриманих кульових поранень, несумісних iз життям. При огляді тіл ознак насильницьких дій не зафіксовано.
 
Одного з бійців ідентифікував його бойовий побратим, другого — дружина.
 
Нагадаємо, що раніше окремі волонтери стверджували, що саме цих двох захисників України по-звірячому закатували окупанти. Утім Міноборони спростовує цю інформацію.