Салати-півники і «кольорове» м’ясо: чим здивувати гостей за новорічним столом

28.12.2016
Салати-півники і «кольорове» м’ясо: чим здивувати гостей за новорічним столом

До новорічної ночі — все менше часу, господарі вже продумали сценарій свята, а господині склали новорічне меню, яке, однозначно, має приємно здивувати, навіть вразити гостей, зробити зустріч Нового року незабутнім. Рік Вогняного Півня, який, за Китайським календарем, скоро вступить у свої права, вносить деякі корективи і в новорічне меню: господині одна одній переказують, що півнів запікати чи готувати з них улюблений багатьма холодець не можна, краще навіть і курку не готувати, а взагалі ідеально — уникати і яєць у «чистому» вигляді: фаршированих абощо, можна хіба що в тісті чи дрібно покришені в салатах, щоб не образити господаря року Вогняного Півня. Натомість овочі, фрукти, злакові, бобові, горіхи — улюблені інгредієнти Півня, отож на них слід і робити приціл. А заодно — на свинину, телятину, морепродукти. Словом, є з чого розгулятися!

У фаворі — барвисте!

Оскільки червоне — у фаворі на новорічному столі, вдало в цьо­му контексті впишуться рулетики зі слабосоленої сьомги із м’яким сиром. Сир збити, змішати з подрібненою зеленню: кропом, петрушкою, зеленою цибулею, розкласти в тонко нарізані шматочки сьомги і закрутити на зразок ролів. Поставити на холод на години дві і викласти на тарілку, вистелену листям салату.
 
Салати-півники
 
Вони підгадані спеціально під зустріч Року Півня, тому якщо ви ще не визначилися із салатами, візьміть на замітку. Ось цей — з телятини, вашим гостям точно сподобається, а Півню — й поготів! Інгредієнти: 400 г телятини (або пісної свинини), цибулина, корінь селери, 30 г маслин без кісточок, стручок болгарського перцю, 200 г пекінської капусти, 2 столові ложки цукру, півтори столові ложки бальзамічного цукру, 2 столові ложки оливкової олії, сіль, червоний перець, карі, зелена цибуля за смаком. 
 
Відварити м’ясо, остудити і порізати тоненькою соломкою. Селеру потерти на тертці для корейської моркви, решту овочів порізати соломкою. З олії, перцю, солі, цукру й оцту приготувати заливку, заправити салат, посипати кільцями зеленої цибулі і прикрасити оливками. 
 
А наступний салат — шарами — доречно викласти у формі півня, «домалювати» шматочками ріпчастої цибулі крила і голову, з помідорів і кілець червоного та зеленого болгарського перцю «доточити» хвіст, гребінь, боки, з маслин — очі. 
 
А на власне салат знадобиться:  печериці — 500 г, морква — 250 г, цибуля ріпчаста — 250 г, горіхи —  за смаком, чорнослив — 8 штук, майонез — за смаком. Обсмажити гриби, нарізані маленькими кубиками. Потім порізати цибулю і також її обсмажити. Додати терту моркву і ще посмажити. На завершення  додати в сковороду нарізаний чорнослив і горіхи. Потім, чергуючи, викладаємо шарами гриби й овочеву суміш. При цьому верхній шар повинен вийти овочевим. Кожний шар необхідно промастити майонезом або, знову ж таки — сметаною чи йогуртом, кому що до вподоби. Не забудьте «стилізувати» салат під пернатого господаря року!
 
Грибний холодець — це умовна назва страви, яка має стовід­сотковий успіх при будь-якому застіллі. А умовна назва — бо серед інгредієнтів є і м’ясо, і сало, і ще багато чого. І це  «багато чого» зникає зі столу з такою швидкістю, що господині, як правило, не встигають за столом і покуштувати страву. Отож куштуйте в процесі приготування! 
 
На велику компанію потрібно аж 2 кг яловичини, 100 г сала, 1-2 морквини, 2 цибулини, петрушка, 5 столових ложок смальцю або іншого жиру, 50 г сушених грибів, оцет, мелений перець, сіль. 
Для бульйону: 500 г яловичих кісток, морква, цибулина, петрушка, 5 горошин гіркого перцю, 4 чайні ложки желатину, сіль. 
 
М’ясо помийте, очистьте від плівок, відбийте, скропіть оцтом і залиште на ніч. Наступного дня нашпигуйте нарізаним соломкою салом, посоліть, поперчіть і обсмажте з усіх боків у гарячому жирі. Потім покладіть у каструлю або гусятницю, додайте цілі овочі й гриби.
 
Тушкуйте у воді, в якій вимочувалися 2-3 години добре вимиті гриби. Після тушкування м’ясо остудіть, наріжте тонкими скибками впоперек волокон, викладіть на довгасту таріль разом з нарізаною кружальцями морквою і подрібненими грибами і залийте бульйоном, звареним iз кісток, овочів і 1 л води, з’єднавши його з желатином. Перш ніж розпускати желатин, бульйон процідіть і зніміть з нього жир.

«Кольорове» м’ясо

Так, і воно має бути барвисте і кольорове! 
 
Якщо і ви хочете мати на святковому столі м’ясо з кольоровими вкрапленнями, приготуйте свинину, запечену з морквою і часником. Для цього моркву (2 середні коренеплоди) поріжте на велику соломку, часник (5 зубчиків) — на часточки. Потім нашпигуйте цими овочами 2 кг окосту. Зверху м’ясо натріть сіллю і перцем, коли хоча б пару годин промаринується, запікайте у духовці до готовності, час від часу поливаючи соком, який утворився.
Так само приємно здивує ваших гостей  медова грудинка. Соковита, рум’яна, запашна — якраз те, що треба для «номінації» «коронна страва». 
 
М’ясо помийте і обсушіть паперовим рушником. Змастіть його олією, посипте сіллю, меленим чорним перцем і корицею. Змішайте гірчицю з медом, і  цією масою змажте  грудинку. Перекладіть м’ясо на решітку, під яку поставте деко з водою.
 
Готуйте при 220оС приблизно  15 хвилин, потім зменшіть вогонь до 180 градусів і запікайте до готовності з розрахунку 30 хвилин на кожні 450 г плюс ще приблизно 30-35 хвилин. Готовність перевірте, зробивши глибокий надріз тонким ножем: сік повинен бути прозорим. Якщо ви хочете, щоб вийшла хрумка скоринка, то поливайте свинину м’ясним соком. 
 
Готове м’ясо перекладіть на велику тарілку і наріжте на порційні шматочки. Якщо в розрізи перед відправкою в духовку ви покладете по пластинці часнику — м’ясо вийде пікантним. 

Додайте до м’яса екзотики!

У даному випадку — ананасів. М’ясо (свинину чи яловичину) краще спершу помити, порізати на порційні шматки і злегка  обсмажити. Затим додати порізані консервовані ананаси, залити сиропом, можна додати і трохи води, посолити, поперчити, додати  лаврового листочка та кілька перчин чорного горошку, вкинути грудочку вершкового масла і поставити тушкувати в розігріту духовку до готовності.

Риби багато не буває!

Тому що вона — малокалорійна, легка і приємна на смак — те що треба для новорічної ночі. Якщо ви придбали, приміром, коропа, запечіть його у рукаві!
 
Рибу слід випатрати, помити, натерти сумішшю прянощів (для риби або ваші улюблені), сіллю, збризнути соком лимона. Вичавлений лимон розрізати на кілька частин, покласти всередину. Загорнути рибу в харчову плівку і покласти на холод, щоб промаринувалась, на 12 год.
 
Після цього вкладаємо всередину порізану на четверо цибулю, моркву кружальцями. Кладемо все це в рукав для запікання і на деко ставимо в духовку. Час запікання залежить від величини рибини — приблизно година — година 20 хвилин. Наприкінці рукав розкрити, якщо бажаєте, щоб рибка зарум’янилась.