На Світлодарській дузі ЗСУ зазнали найважчих втрат за півроку

20.12.2016
На Світлодарській дузі ЗСУ зазнали найважчих втрат за півроку

Сторінки українського війська знову пишуть кров’ю на війні з підступним ворогом: цього разу прикладом мужності та звитяги стала Світлодарська дуга поблизу окупованого Дебальцевого. Спроба окупантів захопити опорні пункти ЗСУ поблизу селища Луганське обернулася для них нищівною поразкою: 25 убитих і близько 30 поранених бо­йовиків. Полонених не брали. Тікаючи, окупанти кидали на полі бою російську зброю. 
 
Утім ця перемога далася українським воякам важкою ціною: наклали головою за Україну п’ятеро її захисників. Ще шiстьох поранено, десятьох бійців травмовано й контужено. Поранених евакуювали до Харківського військового госпіталю, оскільки вільних місць у лікарнях Дніпра не виявилося. Більшість із них належать до 54-ї мотопіхотної бригади. 
«Цих втрат сили АТО зазнали на Світлодарській дузі внаслідок ворожих обстрілів із важкого озброєння. Це найважчі втрати Зброй­них сил України за останні п’ять місяців», — зазначає речник Міноборони з питань АТО Андрій Лисенко.
 
Подробиці важкого бою Генштаб ЗСУ повідомив лише в понеділок по обіді. Хоча ще з вечора неділі соц­мережі були переповнені чутками від волонтерів про значно більші втрати, адже штаб АТО повідомив про бої під Світлодарськом дуже коротко. 
 
За словами начальника об’єднаного штабу ЗСУ Олександра Сирського, бойовики намагалися захопити два опорні пункти біля Луганського. Тож близько 6-ї ранку в неділю під прикриттям артилерії та мінометів окупанти атакували ці «опорники».
 
Міноборони повідомляє, що завдяки добре організованій системі спостереження сил АТО наміри російських окупантів щодо наступу було розкрито.
 
«Підрозділ ЗСУ прийняв бій, під час якого перехопив ініціативу, завдав противнику втрат i змусив його відступити. Упродовж дня противник ще двічі намагався повторити наступ. Всього було здійснено три вогневих нальоти тривалістю від 3 до 6 годин кожен. Загалом за цей період було випущено по наших підрозділах 34 снаряди 122 міліметри, 694 міни калібром 120 та 82 міліметри», — повідомив пан Сирський. 
 
За його словами, ворог підло гатив по позиціях ЗСУ з населених пунктів — міст Дебальцеве, Вуглегірськ i села Калинівка, тож українські артилеристи не могли «вгамувати його вогнем», оскільки б тоді не уникнули жертв серед мирних мешканців. 
 
У Генштабі ЗСУ зазначають, що бойові дій відбувалися в районі, який розташований на відстані 36 кілометрів від лінії зіткнення, і, згідно з меморандумом, російські окупанти мали відвести свої сили звідси. Але ж виконувати Мінські угоди бойовики не бажають. 
 
Пан Сирський додає, що станом на понеділок ситуація на Світлодарськой дузі залишається спокійною.
 
Журналіст Юрій Бутусов повідомляв, що важкі бої в тому напрямку не стихають понад добу: «Більше доби йдуть важкі бої на Дебальцевській дузі, у смузі 54-ї мотопіхотної бригади. Бої йдуть у «сірій зоні» — районі висоти 220. Це та сама висота, в бою за яку 29 червня загинув доброволець «Правого сектору» Василь Сліпак і ще два українськi військовослужбовці. Тоді наші взяли «опорник» iз ходу, утримували кілька годин. Потім прийшов наказ відступати».
 
На його думку, це є грубим порушенням Мінських угод iз боку Росії, оскільки вся Дебальцевська дуга, за Мінськими угодами, повинна бути під контролем українських військ.
У свою чергу, представник України у тристоронній контактній групі Леонід Кучма заяивив, що саме бойовики несуть повну відповідальність за загиблих і поранених на Світлодарській дузі та за ескалацію ситуації на Донбасі в цілому.
 
До речі, затяті ворожі обстріли позицій ЗСУ на Світлодарській дузі призвели до пошкодження об’єктів цивільної інфраструктури та лінії електропередач. Тож місто Світлодарськ i навколишні села залишилися без світла. До того ж три артилерійські снаряди розірвалися поблизу школи в сусідньому селищі Луганське, яке намагалися захопити окупанти.