«Італійське дербі» в Страсбурзі: Європарламент чекає на наступника Мартіна Шульца

16.12.2016
«Італійське дербі» в Страсбурзі: Європарламент чекає на наступника Мартіна Шульца

Найбільші шанси має Антоніо Таяні.

Голова Європарламенту Мартін Шульц у середу виступив із прощальною промовою в сесійній залі парламенту в Страсбурзі, повідомляє «Євроньюз». Він залишає свою посаду в січні, щоб узяти участь у виборах до Бундестагу наступного року.

Шульц іде з посади у нелегкий для Євросоюзу час. Ось що він заявив під час виступу: «Ця транснаціональна демократія зараз перебуває у великій небезпеці. Всюди на континенті прихильників розколу й ультранаціоналістів дедалі більшає, вони налаштовують людей одне проти одного. Я докладу всіх зусиль для боротьби з цією ненавистю в майбутньому, незалежно від того, в якому місці я буду».
 
Соціал-демократ Мартін Шульц, який очолював Європарламент упродовж п’яти років (а це два 2,5-річні терміни), залишає посаду і повертається до німецької політики. Європейський важковаговик Шульц, вся кар’єра якого була між Брюсселем і Страсбургом, стане кандидатом від соціал-демократів у землі Північний Рейн-Вестфалія на парламентських виборах наступного року. Він може навіть скласти конкуренцію Анґелі Меркель, яка претендує на четвертий канцлерський термін.
 
Відтак перегони за пост президента Європарламенту розпочалися. Основні політичні фракції висунули своїх кандидатів. Антоніо Таяні є представником Народної партії, інший італієць, Джанні Піттелла, захищатиме кольори соціал-демократів.

Бельгійка Хельга Стівенс боротиметься за цей пост від фракції консерваторів і реформістів, і нарешті Європейські об’єднані ліві підтримують ще одну представницю Італії — Елеонору Форенцу.

Але, окрім усіх цих кандидатів, є ще й колишній прем’єр-міністр Бельгії Гі Верхоф­стадт. Голова фракції лібералів офіційно не висунув свою кандидатуру, але його часто називають компромісним кандидатом. Ці вибори дійсно можуть покласти край традиції, за якою крісло голови Європарламенту дістається або соціал-демократу, або християнському демократу. 
 
Можливий розкол між найбільшими фракціями ускладнить процес ухвалення рішень, що, у свою чергу, підживить ґрунт для євро­скептиків — Партії незалежності Об’єднаного Королівства, французького «Національного фронту», італійського руху «5 зірок».
 
«Для нас традиційною є угода з соціалістами, лібералами. І ми побачимо щодо «зелених». Ось як виглядає традиційна мережа й традиційний альянс», — вважає італієць Антоніо Таяні, кандидат на посаду керівника Європарламенту від правоцентристської Народної партії, яка є найбільшою фракцією Європарламенту.

Шанси Таяні зайняти це крісло є високими. Однак у цьому разі порушиться політичний баланс, оскільки Єврокомісію і Раду ЄС очолюють його однопартійці.
 
Вибори відбудуться 17 січня наступного року. Переможець повинен здобути більшість голосів від усіх політичних партій. Оскільки серед претендентів переважають італійці, то оглядачі вже назвали виборчий процес у Європарламенті «італійським дербі».