Надія Савченко про таємні переговори з бойовиками: "Я в них чорта не побачила"

14.12.2016
Надія Савченко про таємні переговори з бойовиками: "Я в них чорта не побачила"

Надія Савченко підтвердила свою зустріч у Мінську з ватажками бойовиків. (Фото facebook.com/hanna.hrabarska)

Надія Савченко підтвердила свою зустріч у Мінську з ватажками бойовиків.
 
«Я обіцяла людям, що вийду з в’язниці і буду говорити навіть з чортом. Так, я сиділа за столом переговорів із людьми, з якими ми стріляли одне в одного. Я в них чорта не побачила, бо якби я хотіла побачити в  них чорта, то ми б ні про що не домовилися», — заявила Савченко.
 
«Я говорила з людьми», — підкреслила вона.
 
За словами Савченко, зустріч відбулася «у тристоронньому мінському форматі у присутності російської сторони і Захарченка та Плотницького від «ДНР» та «ЛНР».
 
«Зустріч спрямована на те, щоб посилити мінський формат і зробити його більш дієвим», — сказала Савченко.
 
Нагадаємо, що раніше повідомлялося про таємний візит Савченко до Мінська, де за посередництва Федеральної служби безпеки Росії вона зустрілася з лідерами самопроголошених республік Донбасу.
 
Хто саме уповноважив її на участь у подібному «мінському форматі» та чи узгоджено її дії з офіційними представниками України в цьому переговорному процесі, нардеп не уточнила.
 
На запитання, чи знали про цю зустріч МЗС та СБУ, Савченко відповіла: «Я співпрацюю з СБУ і МЗС у рамках закону як народний депутат. Я — народний депутат, і мене вибрав народ. Він мені довірив ці повноваження, щоб я боролася за нього, і я це роблю».
 
Тим часом вчинки Савченко прокоментували у «Батьківщині». Юлія Тимошенко заявила, що Савченко оголосила про створення свого власного політичного проекту й не погоджує з фракцією свої дії, коли їхні позиції розходяться.
 
«Я думаю, що на фракції ми обов’язково будемо мати з нею розмову», — сказала Тимошенко.
 
Однак Савченко вирішила, очевидно, зіграти на випередження й сама покинула склад партії «Батьківщина», залишившись, щоправда, у лавах її парламентської фракції. Про це журналістів повідомив нардеп від «Батьківщини» Іван Крулько.
 
«Вона вийшла з партії. Це сталося кілька тижнів тому, але ми не стали це розголошувати», — заявив він.
 
Крулько не зміг уточнити, чи розглядатиме фракція питання про поїздку Савченко до Мінська і проведення нею переговорів iз Захарченком i Плотницьким.
 
«У нас традиційно на початку пленарного тижня в понеділок проходить засідання фракції, яка розглядає порядок денний на пленарний тиждень і питання, які виносяться на погоджувальну раду (...) Я не виключаю, що там може виникнути обговорення цього питання». 
 
Але якщо «Батьківщина» поки не впевнена, чи викликатиме вона Савченко «на килим», то комітет ВР з національної безпеки й оборони вже зараз звернувся до голови СБУ Василя Грицака з низкою запитань щодо візиту депутата Надії Савченко до Мінська.
 
Про це заявив депутат БПП, секретар комітету Іван Вінник.
 
«Ми від комітету тільки звернулися до голови СБУ з низкою запитань, починаючи від того, чи відвідувала Савченко Білорусь, чи було узгоджено це відрядження, чи надавала СБУ такі повноваження. Крім того, якщо це питання не узгоджувалося, слід провести перевірку, передбачену законом, і порушити питання про відкриття кримінального провадження за відповідною статтею», — заявив Вінник.
 
Він також зауважив, що комітет може ініціювати звернення до парламенту України про зняття з Савченко повноважень представляти Україну в Парламентській асамблеї Ради Європи.
 
«Особа, яка веде переговори з терористами, котрі вбили тисячі українців, не може представляти Україну в Парламентській асамблеї Ради Європи... Зараз чекаємо рішення від голови комітету Пашинського, можливо, вже на цей четвер», — зазначив депутат.