Нова мінімальна зарплата: чого варто очікувати українцям

08.12.2016
Нова мінімальна зарплата: чого варто очікувати українцям

(Фото з сайту konkurent.in.ua)

У вівторок Верховна Рада України підтримала за основу і в цілому законопроект №5130 «Про внесення змін у деякі законодавчі акти України», яким встановлюється новий порядок формування тарифної сітки оплати праці.
 
За відповідний законопроект проголосували 227 народних депутатів за необхідного мінімуму 226.
 
Інакше кажучи, те, що було предметом обговорення протягом останніх кількох тижнів, нарешті втілено у життя.
 
«Саме цей законопроект створює умови для підвищення з 1 січня 2017 року розміру мінімальної заробітної плати вдвічі — до 3200 гривень», — зазначив міністр соціальної політики Андрій Рева.
 
У пояснювальній записці до законопроекту йдеться про те, що в бюджетній сфері мінімальна тарифна ставка (посадовий оклад) визначатиметься урядом.
 
А підприємства-бюджетники визначатимуть тарифні ставки самостійно в колективних договорах.
 
При цьому мінімальна тарифна ставка не може бути нижче за прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб на 1 січня календарного року.
 
Також законопроект регулює зміни в частині соцстрахування, виплати пенсій, стипендій та надання адміністративних послуг.
 
«Україна молода» вже писала про те, що в ідеї підвищення мінімальної зарплати є як свої прихильники, так і противники.
 
Останні вказують на те, що «стрибок» «мінімалки» ризикує обернутися зростанням інфляції, а також банкрутством малого та середнього бізнесу, на плечі якого ляже потреба збільшувати фонд заробітної плати, а отже, й єдиний соціальний внесок, який відраховується з цього фонду.
 
Справедливість таких побоювань довело нещодавнє «здорожчання» маршруток у Києві: перевізники кажуть, що це лише «квіточки», а «ягідки» проявляться, коли з нового року збільшиться мінімальна зарплата. Проте це тема для окремої розмови.
 
Тим часом учора, в середу, Верховна Рада прийняла постанову про звернення до демократичних держав світу щодо визнання Голодомору 1932—1933 років в Україні злочином геноциду українського народу.
 
За відповідне рішення проголосували 233 нардепи. Нагадаємо, що цього року спливло десятиліття від моменту, коли парламент (у 2006-му) проголосив Голодомор геноцидом, і лише рік відтоді, як ВР засудила комуністичний режим як злочинний.
 
У зверненні парламентаріїв iдеться про те, що Україна в 1932—33 роках втратила мільйони громадян через Голодомор, організований тоталітарним радянським режимом.
 
«Така політика — злочин проти людяності згiдно з Конвенцією ООН від 9 грудня 1948 року про запобігання злочину геноциду і покарання за нього», — йдеться в тексті.
 
Також депутати проголосували за зміни до Податкового кодексу, які передбачають зменшення розміру рентної плати за видобуток корисних копалин.
 
Так, для видобутку нафти і газового конденсату з покладів до 5000 метрів рента зменшується з 45% до 29% від вартості товарної продукції, для покладів понад 5000 метрів — з 21 до 14%.
 
Водночас рента для природного газу, що видобувається зі свердловин, на яких буріння почалося після 1 січня 2017 року, незалежно від глибини залягання покладу становитиме 12%. Це не стосується природного газу, видобутого при виконанні договорів про спільну діяльність.