Ні дембеля, ні грошей: Порошенко закидає владі намір обдурити військових

14:54, 10.04.2024
Ні дембеля, ні грошей: Порошенко закидає владі намір обдурити військових

Порошенко пропонує демобілізувати захисників через 36 місяців і 18 місяців перебування на передовій. (eurosolidarity.org)

Лідер «Європейської Солідарності», народний депутат Петро Порошенко обурений тим, що із законопроєкту про мобілізацію прибрали ключові норми про демобілізацію та грошові доплати військовим на фронті.

 

За його словами, усі домовленості, які були досягнуті під час другого читання законопроєкту про мобілізацію та на нараді лідерів фракцій за участі військового керівництва, в останній момент скасували і фактично обдурили військових.

 

Як інформує Україна молода, про це п’ятий президент заявив під час виступу з трибуни Верховної Ради, передає пресслужба «ЄС» у середу.

 

Він нагадав, що фракція «Євросолідарності» 8 разів голосувала за мобілізацію і воєнний стан, коли вони були подані у відповідності з Конституцією Верховним Головнокомандувачем ЗСУ.

 

"Цей законопроєкт (про мобілізацію. - Ред.) є прикладом маніпуляції, знущання і обману. В тому числі народних депутатів, і Верховної Ради України. Хочу наголосити, що я особисто був присутній на засіданні погоджувальної ради позавчора. Були досягнуті ключові домовленості.

 

Домовленість перша - що буде знайдено компроміс по демобілізації і звільненню тих, хто відслужив або 36, або 48 місяців. Була домовленість, що буде знайдений компроміс про ротації і відпустках не менше 6 місяців, і це буде в законопроєкті", - наголосив Порошенко.

 

Також, за його даними, була домовленість про те, що 50% силовиків підуть на фронт.

 

"У нас менше людей, які знаходяться в тилу, у нас менше проблем, і відповідно це потребує менше зусиль. В той час як на фронті ситуація кардинально інша", - пояснив Петро Олексійович.

 

"Були домовленості – більше того, нас запевнили, що кожен військовослужбовець отримає мінімум додатково 70 тисяч на фронті і додатково 10 тисяч в тилу. Якщо ви спробуєте хоч щось з цього знайти зараз у законопроєкті, який таємно вночі проголосований… А таблиця була роздана лише годину тому, щоб ви навмисне не встигли прочитати, за що ви голосуєте. Я думаю, це дискредитує Верховну Раду", - додав Порошенко.

 

Він заявив, що його політсила пропонує і зараз зареєстрували закон, де міститься одна норма – демобілізація через 36 місяців і 18 місяців перебування на передовій.

 

"Поставте цей закон перед законопроєктом про мобілізацію в другому читанні. І тоді, і лише тоді наша фракція проголосує за цей закон. В іншому випадку ми вимагаємо направити його на повторне 2 читання, врахувати все, про що ми домовилися, захистити армію. Бо в армії на це кажуть – "Ні дембеля, ні грошей. Знову нас намагаються обдурити". Ми не дозволимо цього робити!" - підсумував нардеп.

 

Як повідомляла "УМ", Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-лейтенант Олександр Павлюк закликає  українців мобілізовуватись до армії та не вірити російським пропагандистам про «несправедливу мобілізацію» в Україні.