Спостерігачі ОБСЄ не можуть обстежити ділянки розведення сил

23.11.2016
Спостерігачі ОБСЄ не можуть обстежити ділянки розведення сил

Українські вояки не всюди можуть гарантувати спостерігачам безпеку. (Фото СММ ОБСЄ)

Місія ОБСЄ констатує обмежений доступ до двох точок розведення військ на Донбасі — у районі міста Золоте та села Петрівське, тоді як у районі селища Станиця Луганська розведення не відбувається взагалі.
 
«Доступ місії на всіх трьох ділянках розведення — Станиця Луганська, Золоте, Петрівське — залишається обмеженим, однак спостерігачі змогли здійснити моніторинг у деяких частинах цих ділянок. Упродовж цього періоду на жодній iз трьох ділянок не було зафіксовано робіт із розмінування чи огородження вибухонебезпечних предметів, які передбачено вимогами рішення, ухваленого контактною групою», — ідеться у звіті ОБСЄ.
 
Спостерігачі не можуть потрапити на окремі ділянки саме через їхнє замінування. Через міни як бойовики, так і захисники України забороняють їм проїзд в окремі місця, бо не можуть гарантувати безпеку представникам місії. До того ж під час обстеження відносно безпечних точок розведення спостерігачі ОБСЄ чули неподалік вибухи чи обстріли.
 
До речі, після відносного затишшя на лінії фронту в неділю та понеділок окупанти дещо підвищили інтенсивність вогню. Якщо позавчора ворог обстріляв позиції ЗСУ лише сiм разів, то станом на ранок вівторка у штабі АТО зафіксували вже 17 обстрілів на всіх напрямках. 
 
Зокрема, на найгарячішому — маріупольському — напрямку бойовики гатили по Широкиному з мінометів різних калібрів, по Мар’їнці — з гранатометів, тоді як Гнутове накрили з важкої артилерії калібру 152 мм, а Красногорівку вночі обстріляли з танків, а вранці у вівторок — з реактивних систем залпового вогню «Град».
 
«Зранку бойовики відкрили вогонь по наших позиціях у районі Красногорівки, використовуючи установки РСЗВ «Град — П» («Партизан»). Окупанти випустили у наш бік чотири одиночні боєприпаси від РСЗВ БМ-21 «Град» калібром 122 міліметри», — повідомляє прес-центр штабу АТО.
 
Попередня доба минула без втрат для захисників України. «Внаслідок бойових дій жоден український військовий не загинув і не був поранений», — зазначають у Міноборони України. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Ватажки так званої самопроголошеної «ДНР» заявляють про нібито «подвійне громадянство» жителів окупованої частини Донеччини. Зокрема, самопроголошений «начальник міграційної служби МВС «ДНР» Володимир Краснощока заявив інформресурсам сепаратистів, що в «республіці» передбачено «подвійне громадянство». 
 
Мовляв, тим самим зрадники та сепаратисти враховують той факт, що жителі так званої «ДНР» залишаються громадянами України.
 
«Передбачено подвійне громадянство... Тому й залишається український паспорт. Після отримання паспортного «документа» зразка «ДНР» ніхто український паспорт не забирає. Це право кожної людини робити з ним, що хочеш», — сказав сепаратист Краснощока.