Робота в офісі і тривожність можуть довести до діабету - вчені

15.11.2016
Робота в офісі і тривожність можуть довести до діабету - вчені

Офісні працівники — задля профілактики складних недуг — мають більше рухатися. (Фото з сайта golos.ua.)

Люди, яким властиві тривожні стани і низька концентрація уваги, більшою мірою схильні до ризику цукрового діабету.
 
Такого висновку дійшли американські вчені з Університету Райса.
 
Нова робота дослідників із США стала перевіркою вже давно існуючої гіпотези про те, що між тривожністю і схильністю до цукрового діабету існує певний зв’язок.
 
Учені підтвердили наявність такого взаємозв’язку і пояснили механізм, що забезпечує подібну закономірність.
 
«Результати показали, що тривожні люди, які легко відволікаються, частіше хворіють на діабет, ніж ті, у яких «усе під контролем», — повідомляють автори дослідження.
 
Зв’язок між тривожністю й імпульcивністю та діабетом, на думку вчених, проявляється в такій послідовності: спочатку виникає гальмування, через яке знижується концентрація уваги, потім зростає тривога, яка, в свою чергу, провокує запальний процес, що підвищує рівень маркерів діабету.
 
Автори роботи вважають: контроль над своїм психоемоційним станом — своєрідна профілактика небезпечного захворювання.
 
Поліпшити такий контроль допомагають різні методи: від усвідомленого мислення до спеціальної поведінкової терапії.
 
До речі, захворіти на діабет ризикують також офісні працівники. А все тому, що переважно працюють сидячи, мало рухаються. Отож лікарі радять їм кожні півгодини змінювати положення тіла.
 
Медики вважають: короткі «прогулянки» щопівгодини робочого часу можуть серйозно скоротити ризик розвитку діабету в мільйонів офісних працівників.
 
Ходьба протягом усього двох хвилин кожні півгодини ефективніша, ніж жвава 30-хвилинна прогулянка перед роботою, стверджують лікарі.
 
Добровольці, які регулярно походжали по офісу протягом 1 хвилини 40 секунд щопівгодини, мали більш низький рівень цукру в крові.