Адвокат Клиха і Карпюка: Сфабрикована проти них справа спочатку мала бути справою Яроша

15.11.2016
Адвокат Клиха і Карпюка: Сфабрикована проти них справа спочатку мала бути справою Яроша

Російський адвокат в’язнів Клиха і Карпюка Ілля Новіков заявляє, що справа українців сфабрикована. (Фото з сайту rbc.ua)

Днями з’явилася інформація, що засудженого в Росії за нібито участь у бойових діях у Чечні українського політв’язня Миколу Карпюка найближчим часом можуть етапувати до Якутії, де наразі у виправній колонії №1 перебуває полонений український режисер Олег Сенцов.
 
Тим часом російський адвокат в’язнів Клиха і Карпюка Ілля Новіков заявляє, що справа українців сфабрикована і спочатку саме вона мала бути справою Дмитра Яроша.
 
«Ця історія починалася в лютому 2014 року, a то й раніше. Тоді Ярош був у Росії головним жупелом. По різних каналах йому передавали сигнали з Росії, що з ним хочуть говорити.
 
Мовляв, раз ви настільки сильні, що скинули Януковича, то ви — нова сила, і ми хочемо, щоб тепер ви були нашим Януковичем. Яроша готувалися відразу ж заарештувати на кордоні і мати готову кримінальну справу та показовий процес над фашистом, який воював у Чечні. Типу через 20 років ми його взяли і справедливість торжествує», — каже адвокат.
 
За словами Новікова, справу стосовно російських солдатів і офіцерів, які були вбиті в Грозному в боях 94-95-го, вирішили прив’язати до нових обставин.
 
Тому виникла ідея «створити» якийсь український батальйон «з українськими нацистами», які приїхали воювати до Чечні проти росіян.
 
Для реалізації цього плану з колонії витягли раніше судимого Малофєєва, який у режимі нон-стоп почав давати свідчення про те, що він нібито воював у складі неіснуючого українського підрозділу «Вікінг».
 
Мовляв, саме в цьому підрозділі були Олександр Музичко та екс-лідер «Правого сектору» Дмитро Ярош, брати Тягнибоки, колишній Прем’єр Арсеній Яценюк. Утім тоді y показах прізвища Карпюка і Клиха не згадувалися, розповідає Новіков. 
 

А ТИМ ЧАСОМ... 

Лідер гурту «Жадан і собаки» Сергій Жадан заявив, що вони вирішили долучитись до ініціативи ГО «Комітет солідарності», яка займається акціями підтримки «кримських в’язнів». Своїми концертами гурт прагне підтримати кримського антифашиста Олександра Кольченка.
 
«Наші концерти стануть частиною акції «Подаруй Саші зустріч із мамою», метою якої є допомогти матері Сашка відвідати його. На концертах ми будемо збирати кошти, але, крім цього, всі, хто прийде на концерт, зможуть підписати листівку для Сашка — підтримка моральна в цій ситуації не менш важлива, аніж підтримка матеріальна», — розповідає лідер гурту «Жадан і собаки». 
 
Проте через стан здоров’я не може поїхати до заарештованого Олега Сенцова його мати. Після арешту сина її самопочуття погіршилося — почалося часте запаморочення, стрибки тиску, через який вона втрачає свідомість і перестає орієнтуватися в просторі.
 
«Поїхати до нього в Якутію — це занадто для мене складно. Я боюся, що не витримаю такої дороги. Та й Олег проти — далеко, дорого, а після трьох днів побачення розлучатися... Що мені залишається? Чекати, перечитувати листи і вірити, що Україна не забуде про Олега. Він дуже сподівається, що рідна країна його не кине. Не вистачає його так. Завжди, коли лунає будь-який дзвінок на телефоні — мені хочеться побачити на екрані «Олег. Київстар», — сумує мама бранця Людмила Сенцова.