Політичне сум’яття: чи дійсно Москва хоче розхитати ситуацію в Україні

15.11.2016
Політичне сум’яття: чи дійсно Москва хоче розхитати ситуацію в Україні

Не можна цілком виключати того, що «тарифні майдани» інспірують ззовні. Проте підґрунтя для них створюють саме в Україні.

Негода принесла в Україну ще й політичне сум’яття.

Цього тижня в Україні почне розгортатися новий Майдан — так би мовити, економічний.

Про його масштаби та контингент учасників говорити зарано.

З 15 листопада буцімто мають протестувати банківські вкладники, а 17 числа до них збираються приєднатися ті, хто проти підвищення тарифів ЖКГ. 

«Служба безпеки та Служба зовнішньої розвідки України отримали оперативні матеріали, які викривають плани РФ із масштабної дестабілізації ситуації в Україні, старт якої заплановано на 15 листопада», — говорить начальник департаменту захисту національної державності СБУ Анатолій Дублик.

«Ці розвідувальні дані в цілому збігаються зі змістом так званого плану «Шатун» — масиву інформації, вилученої з поштової скриньки радника президента Російської Федерації Владислава Суркова, — і свідчать про початок його здійснення», — додає Дублик. 

В Україні попередження СБУ сприйняли недвозначно.

Хтось повірив у «листи Суркова» та план «Шатун», хтось — посміявся над непрофесіоналізмом спецслужби, котра «повелася» на явний фейк, а хтось і сильно обурився тим, що відтепер кожен протест може бути потрактовано як підігрування ворогу.

«У даній ситуації влада використовує будь-який варіант, щоб урятувати ситуацію. Тому і говорять, що люди бунтують через тарифи, а діють за планами Кремля. Ці бунти цілком можуть привести до дострокових парламентських виборів, але ані Президент, ані його союзники по коаліції не хочуть їх допустити», — коментує політолог Кость Бондаренко. 

Як розвиватимуться події надалі — передбачити не береться ніхто. Та, як свідчить українська історія, до вдалих революцій приводять винятково спонтанні дії.

Усе ж, що організовано та проплачено політиками, триває недовго та безслідно сходить на пси. Як буде цього разу — дізнаємося незабаром. 

«Я пишу тобі листа»

Однак повернемося до «листів Суркова».
 
Історія почалася з того, що українські хакери виклали в мережу документи, які, як вони стверджують, є листуванням помічника президента Росії Владислава Суркова — головного радника Путіна з «українського питання».
 
Серед величезного масиву оприлюднених документів є, зокрема, матеріали з моніторингу українського інформаційного простору, аналітичні записки щодо подій в Україні, документи, що стосуються життя самопроголошених «народних республік» на сході країни, плани з дестабілізації соціально-політичної ситуації в Україні, а також «план заходів із просування федерального статусу Закарпатської області».
 
Цікаво, що реакція на компромат «кіберхунти» у Києві та Москві була діаметрально протилежною.
 
СБУ миттю вхопилася за цей інформаційний витік, заявивши, що може підтвердити справжність цих листів. У Кремлі ж подібне листування категорично заперечили.
 
А пізніше ще й додали, що Владислав Сурков узагалі не користується електронною поштою. 
 
Тим часом з усіх оприлюднених матеріалів найбільшу увагу привернув документ під назвою «План першочергових заходів щодо дестабілізації суспільно-політичного життя на Україні «Шатун».
 
Його автори вважають, що реалізація плану в листопаді 2016-го — березні 2017 р. призведе до дестабілізації політичного життя в Україні, наслідком чого повинні стати дострокові парламентські і президентські вибори.
 
З-поміж усього іншого план цей перед­бачає, зокрема, реалізацію наступних пунктів:
 
1. Переговори з «лідерами української опозиції» — Опозиційним блоком, Радикальною партією Ляшка, «Батьківщиною» — про організацію «загальнодержавного протесту» — «Тарифного Майдану»;
 
2. Активна критика соціально-економічної політики центральної та місцевої влади;
 
3. Виготовлення і розповсюдження підробних матеріалів, «у яких будуть розкриті корупційні схеми Порошенка і його оточення»;
 
4. «Організація масштабних розслідувань корупційної діяльності команди Порошенка»;
 
5. Активізація діяльності громадських організацій національних меншин на території України.
 
З одного боку, достеменним фактом є те, що частина опозиційних сил дійсно готує акції протесту. З іншого — надто вже очевидним є «підставляння» Тимошенко та Ляшка.
 
Те, що ці політики  націлені на завоювання влади, не підлягає сумніву.
 
Проте підозра в роботі на Кремль переводить обвинувачення проти них у зовсім іншу площину.
 
До того ж  пошук «засланих козачків» дискредитує будь-який наступний протест: віднині всяку критику Порошенка можна буде списати на сприяння ФСБ. 
 
Але, як уже було сказано, українській владі ідея з «листами Суркова» дуже сподобалася.
 
Міністр юстиції Павло Петренко не виключив, що коли справжність листів доведуть, Київ зможе залучити ці матеріали до міжнародних судових справ «як один із доказів того, що Росія причетна до всіх тих подій, які стосуються підтримки терористів і сепаратистів».

Майдан для всіх

Тим часом тему тарифів та пов’язаних із ними протестів традиційно осідлала Юлія Тимошенко.
 
Атаку на уряд через підвищену «комуналку» лідерка «Батьківщини» почала іще навесні.
 
Був момент, коли Тимошенко ультимативно «давала тиждень» уряду для зниження цін на житлово-комунальні послуги, а відтак подавала до суду на Кабмін та НКРЕ за перевищення службових повноважень.
 
Наприкінці минулої парламентської сесії «Батьківщина» навіть оголосила безстрокове блокування трибуни з вимогою поставити на голосування чотири законопроекти, «спрямовані на боротьбу з тарифним геноцидом».
 
Подейкували, що на осінь, яка вже майже добігла кінця, ЮВТ планує масштабні протестні акції. 
 
Так це було чи не так, та поки Юлія Володимирівна вагалася, тарифні «міні-майдани» почали влаштовувати інші політсили. У жовтні в одинадцяти містах України пройшла акція «Тарифний спротив».
 
Її інформаційним супроводом активно займався телеканал NewsOne, що належить нардепу Євгену Мураєву.
 
Мураєв розійшовся з Опозиційним блоком і нещодавно разом з іншим епатажним депутатом, Вадимом Рабиновичем, створив власну партію «За життя».
 
На каналі по колу крутились ролики, в яких Мураєв та голова ГО «Публічний аудит» Максим Гольдарб закликали громадян виходити на центральні площі міст.
 
Утім, як пише видання «Главком», із проектом «За життя» пов’язана своя власна конспірологія. Він, мовляв, є дітищем Банкової — принаймні таку думку висловлюють в Опозиційному блоці, який покинув Євген Мураєв.
 
Навіщо президентському оточенню підігравати тарифній тематиці? Щоб вибити козирі з рук Тимошенко, перехопити ініціативу та розпорошити увагу до цієї проблеми. 
 
«Тема тарифів смачна, на ній багато в чому базується зростання рейтингів «Батьківщини» і Тимошенко, — зазначає в інтерв’ю «Главкому» політолог Андрій Золотарьов. — А коли тема концентрується навколо однієї політичної сили, вона небезпечніша для влади, ніж коли з цією темою грає більш широке коло. Згадайте, як у Тимошенко вирвали козир щодо мораторію на продаж землі, який був її другою ключовою темою». 
 
Але поки що ЮВТ не здається.
 
«Підвищення цін на газ майже в дев’ять разів, підвищення цін на тепло в 10,6 раза, на гарячу воду, на електроенергію — це план, через який із кишень людей забирають останні копійки і віддають олігархам. Ми маємо це зупинити», — повторює вона. 
 
Але монополію Тимошенко на тарифи поступово відвойовує й Опозиційний блок.
 
«Ми тарифну тему порушуємо постійно і послідовно, а не з одномоментних мотивів, — говорить нардеп від ОБ Микола Скорик. — Як тільки стало зрозуміло, що влада йде цим антинародним шляхом, ми свою позицію чітко висловлювали і в парламенті, і на інших майданчиках. Вважаю, що питання треба ставити не щодо вуличних акцій, а щодо дострокових виборів».
 
Тим часом інші джерела стверджують, що до протестних акцій готуються також й у праворадикальних та ветеранських колах.
 
Прихована мета цих виступів — підтримати міністра МВС Арсена Авакова та «Народний фронт», який стоїть за ним і відчуває гостру потребу як у поліпшенні свого іміджу та рейтингу, так і у відверненні уваги від усіх тих скандалів, що пов’язані з правоохоронними структурами. 
 
У підсумку маємо надто  густу мішанину з політичних амбіцій, ви­борчих планів та персональних потреб, що розібратися, «ху із ху» в цьому спекулюванні на справді вкрай болючих проблемах простих людей, просто нереально.
 
Політичний експерт Руслан Бортник вважає, що врешті-решт усі події листопада-грудня засвідчать, передусім, головну річ: хочуть люди зміни влади або ні. 
 
«Масштабніші акції, я вважаю, більш вірогідні в лютому-березні, коли криза значно поглибиться, коли люди вже кілька місяців платитимуть за цими величезними тарифами. І ось тоді виросте ймовірність дострокових виборів. Тим більше що якраз у квітні закінчується річний імунітет уряду Гройсмана від відставки. Та й до того часу буде вже сформовано нову адміністрацію у Вашингтоні і стануть зрозумілі плани США щодо України», — каже Бортник. 
 
А тим часом українці отримали перші платіжки за опалення з «космічними цінами». Реакція на них у соцмережах зашкалює гнівом та обуренням.
 
Та навряд чи вибухонебезпечні платіжки підкидає у поштові скриньки особисто Владімір Путін. Тож у створенні революційної ситуації в країні звинувачувати треба не Москву, а Київ.
 
Особливо якщо помножити це на той шок, у стані котрого перебуває населення, дізнавшись із опублікованих е-декларацій про сибаритський спосіб життя наших чиновників.
 
Красти й брати хабарі їх також змушувало аж ніяк не ФСБ. Чи, може, українській владі є що заперечити з цього приводу?..
 
P.S. Вчора зранку, коли ми готували цей номер до друку, в Києві вже почали збиратися маніфестанти. До будівлі Національного банку України в Києві помалу сходилися так звані «ошукані вкладники». Переважна більшість мітингувальників — люди пенсійного віку, студенти та молодики спортивної зовнішності.
 
Також стало відомо, що сьогодні, 15 листопада, поліція перекриє Хрещатик через підвищений рівень терористичної загрози. За словами начальника Головного управління Національної поліції Києва Андрія Крищенка, це буде зроблено вже з самого ранку.
 
«Ми — держава, яка воює, і у нас досить великий рівень терористичної загрози. Прогнозується значне скупчення людей, ми будемо проводити заходи, щоб нічого не сталося і ніхто не постраждав», — сказав Крищенко.
 
Він додав, що буде проводитися поверхневий огляд усіх учасників акції, застосовуватимуться металошукачі. Місця масових заходів обстежуватимуть кінологічна служба та вибухотехніки.