На Донбасі обстрілювали позиції ЗСУ 50 разів

09.11.2016
На східному фронті все ще неспокійно: за минулу добу російські окупанти 50 разів відкривали вогонь по позиціях ЗСУ. Більшість обстрілів припадає на маріупольський напрямок — 31 випадок порушення режиму припинення вогню від загальної кількості.
Зокрема, за даними штабу АТО, ворог найзатятіше гатить по селах Широкине і Талаківка, адже практично жоден обстріл цих районів не обходиться без мінометів. Найважче ж захисникам України в районах Водяного та Гнутового, адже проти них ворог застосовує не лише міномети, а й ствольну артилерію.
Ці дані підтверджує і речник Міноборони з питань АТО Олександр Мотузяник. За його даними, станом на день вівторка найбільше обстрілів зафіксовано на ділянці Павлопіль—Широкине. Але речник додає, що найпотужніший обстріл відбувся у Гранітному.
Мінометні обстріли вже є звичними й для українських вояків, які тримають оборону під окупованим Донецьком — поблизу Зайцевого, Луганського та Авдіївки. Позаминулої ночі ворожі міни «накрили» й контрольний пункт «Майорське». 
«На щастя, пропускні операції в той час на даному дорожньому коридорі уже не здійснювали, тому ніхто з цивільних громадян не постраждав», — повідомляють у Державній прикордонній службі. 
Позаминулої доби в зоні АТО жоден український військовий не загинув, але чотирьох було поранено. 
До речі, спостерігачі місії ОБСЄ все ще не можуть потрапити до ділянок розведення сил і засобів у районах Первомайськ—Золоте, Станиці Луганської та Петрівського—Богданівки. Причини ті самі — замінована територія. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Слідчий комітет Росії продовжує свій «парад маразмів» і звинувачує двох українських командирів — Героя України Василя Зубанича та підполковника Михайла Прокопіва — у військових злочинах. Зокрема, в «обстрілах цивільного населення на території «Донецької народної республіки». При цьому російські слідчі свідомо не визнають цю територію українською, але й абревіатуру невизнаної «ДНР» беруть у лапки. 
Водночас речник Міноборони з питань АТО Андрій Лисенко заявив, що ці обвинувачення росіян на адресу українських військових є черговою провокацією, «спрямованою на дискредитацію захисників нашої держави». 
«Викликає подив відверта некомпетентність i блюзнірство російських слідчих, які чомусь не бачать, як iз території Росії незаконно відправляють в Україну на окуповані території ешелони з сотнями одиниць військової техніки, зброї та сотні тонн боєприпасів для незаконних бандформувань, яким мужньо протистоять українські військові», — зазначає полковник Лисенко.