Кобзарів у світі побільшало: у Румунії відкрили пам’ятник Тарасу Шевченку

02.11.2016
Кобзарів у світі побільшало: у Румунії відкрили пам’ятник Тарасу Шевченку

У румунському місті Сігету Мармацієй повіту Марамуреш відкрили пам’ятник Тарасу Григоровичу Шевченку. Сприяли встановленню бюсту поета члени Союзу українців у Румунії.
 
Ця громадська, неурядова, неконфесійна організація ще з 1989 року займається проблемами та розвитком українців у Румунії.
 
Вона працює автономно від державних і політичних установ і веде свою діяльність згідно з положеннями Конституції Румунії, а також зважаючи на міжнародні документи у частині прав національних меншин.
 
Отже, всі фінансові витрати й організаційна робота з відкриття пам’ятника українському класику лягли на плечі Союзу українців у Румунії.
 
У церемонії відкриття взяв участь міністр закордонних справ України Павло Клімкін.
 
У ході одноденного робочого візиту до Румунії Клімкін також зустрівся з міністром закордонних справ Румунії Лазарем Коменеску.
 
«Під час зустрічі було обговорено питання двостороннього співробітництва, зокрема аспекти транскордонної та регіональної співпраці, розвитку інфраструктури українсько-румунського державного кордону та проблематики національних меншин, а також подальшої підтримки Румунією євроінтеграційних зусиль України», — зазначили у прес-службі МЗС України. 
 
Цікаво, що саме в цьому містечку ще з 1997 року працює україномовний ліцей, де навчаються як українці, так і ті, хто бажає вивчити українську мову.
 
На відкритті пам’ятника були присутні і представники української діаспори у Румунії, і ті, хто вирішив підтримати ініціативу Союзу українців у Румунії.
 
Ведучим заходу став український поет, співак і громадський діяч Володимир Гонський.
 
«Для мене це була велика честь вести таке дійство», — написав він у соціальній мережі.