Жінки щорічно працюють на 39 днів більше за чоловіків

02.11.2016
Жінки щорічно працюють на 39 днів більше за чоловіків

Робочий рік жінки на більш як місяць довший, ніж у чоловіка.

Жінки працюють у середньому на 39 днів більше за чоловіків на рік.
 
Про це йдеться у звіті «Глобальний гендерний розрив» Світового економічного форуму (СЕФ). Тобто щодня прекрасна половина працює на майже 50 хвилин більше, ніж сильна стать.
 
Жінки також виконують багато неоплачуваної праці. У звіті також зазначено, що на подолання економічної нерівності між статями може знадобитися аж 170 років.
 
Економічна нерівність у світі на цей час є найбільшою з 2008 року.
 
Хоча чоловіки виконують на 34% більше оплачуваної роботи, ніж жінки, останні все ж мають більше неоплачуваної роботи на кшталт домашніх обов’язків, догляду за дітьми і турбот про старших людей. 
 
Узявши до уваги ці фактори, СЕФ порахував, що за рік жінки працюють на понад місяць більше, ніж чоловіки.
 
В Індії, Португалії та Естонії цей розрив сягає понад 50 днів на рік. От вам і слабка стать! На жаль, відповідних даних по Україні у звіті немає.
 
А шкода, вони, припускаю, були б цікавими. Адже українки до традиційних хатніх справ мають іще й дачу-сад-город, тож навіть вихідні та відпустки проводять у буденних клопотах. 
 
Лише в шести країнах чоловіки працюють більше за жінок. Три з них — скандинавські країни, де відпустку з догляду за дитиною можна поділити між чоловіком і жінкою.
 
«Розділена декретна відпустка може бути позитивною, бо вона дозволяє родинам планувати своє життя, поєднати дітей і кар’єри, а також розділити відповідальність», — сказала у розмові з Бі-Бі-Сі аналітик СЕФ Весселіна Ратчева.
 
Оплачувану декретну відпустку значно частіше надають жінкам, ніж чоловікам.
 
Водночас ефект тривалої декретної відпустки неоднозначний. У країнах, де вона перевищує два роки, зокрема подекуди в Східній Європі, жінки менш активні на ринку праці.
 
Дехто з економістів вважає, що інвестиції у неоплачуваних працівників, які зайняті доглядом, можуть сприяти економічному зростанню.
 
За даними Міжнародної конфедерації профспілок, якщо в сектор догляду інвестувати 2% ВВП країни, кількість зайнятих працівників може зрости від 2,4 до 6,1% залежно від країни.
 
Для США, наприклад, це означало би 13 мільйонів нових робочих місць.