Після потужного землетрусу в Італії тисячі людей залишились без даху над головою

01.11.2016
Після потужного землетрусу в Італії тисячі людей залишились без даху над головою

Деякі містечка Італії зруйновані вщент.

В Італії в неділю стався черговий землетрус магнітудою 6,6 бала, з епіцентром на глибині всього 10 кілометрів.
 
Епіцентр був розташований поруч iз маленьким містечком Норчія, за 117 кілометрів на північний схід від Риму та 67 кілометрів на південний схід від адміністративного центру Умбрії,  Перуджі, повідомляє «Німецька хвиля».
 
Він був найпотужнішим у цій країні за останні 36 років і вразив центральну частину Італії, але відчули його по всій країні — від Больцано на півночі до Барі на півдні й у столиці.
 
На щастя, ніхто не загинув, адже багато людей залишили домівки після землетрусів, що сталися минулого тижня у цій зоні.
 
Повідомляють, що зо два десятки людей отримали поранення. Найбільші руйнації сталися навколо епіцентру землетрусу, поблизу міста Норчія, в якому повністю зруйновано головний собор (середньовічну базиліку святого Бенедикта) та інші будівлі, включно з перлинами італійської історично-культурної спадщини.
 
Загалом без даху над головою залишилися приблизно 25 тисяч людей, але їх кількість в остаточному підсумку може зрости до 100 тисяч осіб. Учора в Римі школи були зачинені для технічних перевірок стану будівель.
 
Тисячі осіб, які залишились просто неба після серії землетрусів у центральній Італії, евакуйовано в інші райони країни, переважно на Адріатичне узбережжя.
 
Багато мешканців селища Уссіта, одного з кількох, які були знищені землетрусом у центральній частині країни, поселились у готелях Адріатичного узбережжя.
 
Майже всі старовинні будинки селища зруйновані. Стихія завдала значної шкоди економіці регіону, що залежить від зимового туристичного сезону, адже поблизу розташовані гірськолижні спуски.
 
Місцеві жителі бояться, що тепер ці місця знелюдніють. Люди стомлені й налякані постійними землетрусами, які не вщухають iз серпня, тому вважають за краще переселитися у безпечніші місця країни.
 
«Це жахливо. Знадобиться 10 років, щоб відбудувати місто», — бідкається мешканка зруйнованого містечка Віссо. У серпні цього року землетрус, що стався на південь від Віссо, забрав життя майже 300 осіб. Щоб попередити обезлюднення регіону, прем’єр-міністр Італії Маттео Ренці заявив, що країна відбудує все, що було зруйноване за два місяці. «Ми відбудуємо будинки, церкви, місцеві підприємства. Це прекрасна земля, чия ідентичність ґрунтується на красі й гостинності», — заявив глава уряду.
 
Минулого четверга уряд Італії вже виділив 40 міль­йонів євро негайної допомоги регіонам, які постраждали від попередньої серії землетрусів.
 
Нагадаємо, наприкінці серпня у центральній частині Італії стався сильний землетрус, після якого відчували ще більше тисячі повторних сейсмічних поштовхів. Тоді загинули близько 300 людей. 26 жовтня регіон також струсонуло — магнітуда поштовхів становила 5,4—6,4 бала.
 
Після позавчорашнього землетрусу до рятувально-пошукових робіт долучилися рятувальники добровільної гірської швидкої допомоги і навіть спелеологи. У регіоні також працюють гуманітарні організації.