Харчовий секонд хенд: українці від безвиході все частіше купують прострочені продукти

28.10.2016
Харчовий секонд хенд: українці від безвиході все частіше купують прострочені продукти

Дешево i неякiсно.

Зубожіння нації можна помітити, навіть просто спостерігаючи за людьми, для цього не потрібні індекси ВВП або інші економічні показники. 
 
Речі секонд хенд є досить популярними в Україні. Відомо, що наша країна займає перше місце серед європейських країн, куди найбільше ввозять речей, які вже вийшли з ужитку.
 
І на те є кілька причин: одна з них — це суттєво дешевше, а більшість людей в Україні на сьогодні не можуть дозволити собі новий одяг, тому і доводиться купувати «те, що вже носили».  
 
Врешті, речами секонд хенд користуються у більшості країн світу, і для нас це не новина.
 
Проте, окрім ринків, для речей «із других рук», в Україні з’являються бази, де люди мають змогу купувати прострочені харчі.
 
Тобто це їжа, термін придатності якої збіг, проте її продають  людям, котрі не мають можливості купити свіжий товар.
 
За інформацією журналістів сайта Depo.ua, одна з баз, яка «обслуговує» міста Дніпро, Кривий Ріг та Запоріжжя, пропонує ковбасу по 10 гривень за кілограм та молоко по 1 грн./літр.
 
Цікаво, що не лише в тих містах є продуктовий «секонд хенд».
 
За інформацією співрозмовника «УМ», який попросив не називати його імені, такі продукти продають і в столиці.
 
«Є більш-менш нормальна продукція за низькою ціною: упаковка сметани або молока — 3 грн., плавлені сирки — 1 грн./шт., вершкове масло — 15 грн./пачка. Це те, що нам повертають супермаркети, а ми продаємо», — розповів журналістам співробітник бази. За словами співрозмовника, люди не нехтують товарами, а навпаки — скуповують, тільки-но товар надходить на базу.  
 
Продавець Дмитро з Кременчука розповів, що продукти закуповують  у магазинах партіями від 100 кілограмів. За кілограм шоколаду платять 40-50 гривень, за печиво — 10 гривень.
 
Головний критерій продуктів — гарний вигляд і їстівний стан.
 
За словами власника столичного продуктового магазину, з яким поспілкувалася «УМ», він не дивується таким практикам, оскільки зазначає, що платоспроможність українців суттєво падає: «Не здивований тим, що ви говорите.
 
У власному магазині не практикуємо таку політику «збуту товару», проте як власник магазину розумію, чому люди йдуть на це. Усе дорожчає, і платоспроможність покупця, у якого не зростає зарплата, не може бути такою самою, як два роки тому, притому що продукти дорожчають удвічі, а то і втричі», — коментує наш співрозмовник.
 
Проте він не заперечує, що досить часто на полицях у супермаркеті за день до збігання терміну придатності можна побачити знижку на товар до 50% і в його магазині.
 
У свою чергу, занепокоєні такою ситуацією лікарі. Оскільки досить часто причиною отруєння є саме продукти, у яких закінчився термін придатності.
 
«Вражає  ситуація, що таких баз, які продають продукти з простроченим терміном, з’являється все більше. Усе більше людей купують ці товари, бо не мають грошей на якісний, свіжий продукт. Особливо від цього страждають пенсіонери, які апріорі мають послаблений організм та імунітет, тому їм отруїтися дуже легко. На своїй практиці не чула, щоб люди масово купували такі продукти і зверталися до лікаря з такими питаннями. Проте, якщо таких баз стане більше, то випадки з проблемами здоров’я у людей будуть неминучими. Зрозумійте, що ми і так сьогодні харчуємось продуктами, у яких перевищені показники Е, а додайте до них прострочений термін  придатності, і результат — очевидний», — прокоментувала «УМ» лікар столичної приватної клініки Олена Здоровега. 
 
Цікаво, що вартість продуктів на споживчому ринку протягом вересня зросла на 2% порівняно з серпнем.
 
Крім того, купівельна спроможність людей упала майже на чверть.
 
Згідно з інформацією, на сьогодні  середньостатистичний покупець може дозволити собі набагато менше, ніж минулої осені. 
 
За словами економістів, основними причинами такого здорожчання є валютний курс, витрати на газ і електроенергію й, звичайно, сезонний характер ринку продуктів.
 
Як свідчить статистика, у вересні м’ясо та молочні продукти подорожчали більш ніж на 4%, соняшникова олія та вершкове масло — майже на 2%.
 
Недешевим став і хліб. Фахівці повідомляють, що продукти харчування дорожчатимуть і далі. Черговий стрибок чекає українців під Новий рік.