Що то було: навіщо визволена з Росії Савченко сама ж туди повернулась

28.10.2016
Що то було: навіщо визволена з Росії Савченко сама ж туди повернулась

Надія Савченко у Москві.

«Надія загуляла у клубі «27». Помада в тон, і свій телефон всім дала — ну майже всім», — співав Вакарчук.

Цього разу наша Надія, знаменита на всю країну льотчиця Савченко, «загуляла» аж у Москву.

В той самий «русскій мір», з якого її витягали зусиллями решту «міру», чи то пак цивілізованого світу.

Ескапада під назвою «злітати на суд до Клиха і Карпюка», яка мала місце 26 жовтня, щедро обговорюватиметься та обростатиме конспірологічними теоріями найближчими днями, а може, навіть тижнями.

Що то було?

Інформприводами від Савченко обиватель забезпечений до кінця каденції нашої славної льотчиці.
 
Наразі Надія «грає на підвищення»: кожне нове безумство у її виконанні перевищує попереднє.
 
Не встигли усі оговтатися від її вояжу в «ДНР» / «ЛНР», як Савченко — вже у Москві.
 
Наступним кроком мають бути, напевно, відвідини штаб-квартири ІДІЛ. Або щось подібне. 
 
Але поки що — про поїздку Савченко до столиці Росії. Як повідомив її адвокат Ілля Новіков, Савченко прибула в середу в Москву для участі в розгляді апеляції у справі Миколи Карпюка та Станіслава Клиха. 
 
З’ясувалося, що депутат не узгоджувала з колегами по парламентській фракції партії «Батьківщина» свої плани на поїздку в Росію.
 
Інший захисник Надії, Микола Полозов, зазначив, що ніяких юридичних перешкод для її поїздки в Росію немає.
 
У Кремлі не вважали за необхідне коментувати приїзд Савченко в Москву, але відзначили, що всі процедури щодо неї завершені, в’їзд у Росію їй закритий не був, тож погоджувати її поїздку з російською владою немає ніякої необхідності.
 
У російській Держ­думі приїзд Савченко назвали політичним піаром.

На суді 

Іще трохи фактажу. Крім прогулянки Надії Савченко Москвою та «засвіченої» нею вишиванки, важливим є передусім те, що російський суд залишив чинними вироки Карпюку та Клиху.
 
Сама Савченко відмовилася спілкуватися з російською пресою і давати з цього приводу коментарі.
 
Нагадаймо, що Карпюк був затриманий в РФ у березні 2014 року, Клих — у серпні того ж року. За версією слідчого комітету РФ, обидва належать до «членів націоналістичної організації УНА-УНСО».
 
Клихові та Карпюку інкримінують те, що наприкінці 1994 — на початку 1995 року вони воювали в Чечні проти російських федеральних сил.
 
Раніше Верховний суд Чечні засудив Карпюка і Клиха до 22,5 і 20 років колонії суворого режиму. Адвокати підсудних просили вирок повністю скасувати і винести новий — виправдальний.
 
Зокрема, захист вказував на те, що у фігурантів справи є алібі, що до обвинувачених застосовували тортури, а процес проходив із порушенням норм Кримінально-процесуального кодексу РФ.
 
Зрозуміло, що жодні подібні аргументи на російську феміду не подіяли, і обидва фігуранти залишилися за ґратами.
 
Під час розгляду апеляції підсудні брали участь у процесі через відеозв’язок, перебуваючи в слідчому ізоляторі. У перерві судового засідання Савченко підбадьорювала Карпюка і Клиха криками «Слава Україні, героям — слава!».
 
На цьому її місія і завершилася, а українській політикум та українські медіа вкотре почали ламати списи довкола того, ким же є Савченко насправді: народною героїнею чи засланним козачком?

Оцінки

«Якщо я або, припустимо, Георгій Логвинський прилетимо в Москву, то будемо заарештовані за свої позиції, слова та дії, — зазначив на своєму «Фейсбуці» нардеп Борислав Береза. — Ірині Геращенко заборонили в’їзд у РФ офіційно. Володимиру Ар’єву закритий в’їзд до Росії з 2008 року. І так майже з усіма членами української делегації в ПАРЄ. Але ми й не прагнемо летіти в Мордор. Навіщо давати їм можливість захопити нових заручників? Савченко теж не повинна була їхати в Москву. Кремль пускає українців тільки для своїх ігор. І якщо вас пустили, то будуть використовувати. Утемну або всвітлу, не має значення, але використовувати будуть».
 
Позиція Берези є типовою для тієї частини соціуму, котра переконана, що вояж Савченко отримав схвалення у російських «верхах».
 
І що директива «впустити» та «випустити» українську льотчицю, котру в РФ вважають убивцею, мала надійти від самого Путіна або — як мінімум — від людей, близьких до нього. Інші ж, навпаки, вважають витівку Надії черговим геройством, дорікаючи тим нардепам, котрі не вирушили до Москви підтримати наших політв’язнів. 
 
А от адвокат Савченко Марк Фейгін вважає, що його колишня підопічна зробила всім ведмежу послугу.
 
«Надія Вікторівна — дуже імпульсивна людина, вона щиро хоче допомогти, але не знає як. І запитати у тих, хто обізнаний, вона вважає принизливим. А це неправильно. У деяких людей треба питати поради, як краще вчинити. У тому, що її пропустили, чималу роль відіграло її оточення, яке домовлялося з певними людьми в Росії, щоб це пройшло безболісно», — зазначив Фейгін.
 
І додав: «Створюється ілюзія, що в Росію українські політики можуть їздити цілком безпечно. А це неправда. Сущенко теж приїхав, і тепер його звинувачують у шпигунстві. Тому такі поїздки, якщо вони політично не анонсовані і правильно не артикульовані в ЗМІ, викликають враження, що не все так страшно в Москві», — підкреслив адвокат.

Про що мовчить Тимошенко

А тим часом значно більше, ніж оцінку Фейгіна, всі хотіли дізнатися реакцію Юлії Тимошенко — очільниці партії і фракції, в лавах котрої перебуває Савченко, та й, зрештою, просто людини, яка забезпечила прихід Савченко у велику політику. ЮВТ мовчала надто довго, вперто не помічаючи скандалів, які інспірувала її «підлегла». Але московський епізод мав порушити це мовчання — що, власне, й сталося. 
 
І тут настав час укотре поаплодувати Юлії Володимирівні.
 
«Мені дуже шкода, що сьогодні влада не їде на суди до наших хлопців, які перебувають у в’язницях Росії. Надя поїхала, бо вона ні до кого не достукалася. І вона поїхала сама на територію Росії, ризикуючи своїм життям, ризикуючи своєю свободою, щоб бути на суді у наших ув’язнених. Вона зробила ще один героїчний вчинок. Я намагалася її відрадити, я намагалася переконати її не ризикувати своїм життям, але я сподіваюся, що вона повернеться назад живою, здоровою і вільною», — заявила Тимошенко.
 
Влітку цього року — коли Савченко прославилася закликами до перемовин із сепаратистами — виключення Надії з фракції «Батьківщина» розглядалося як можливий варіант подій.
 
Заступник голови фракції Андрій Кожем`якін пообіцяв тоді, що «на найближчій політраді» партії заявам Савченко буде дана відповідна оцінка.
 
Але це було сказано так м’яко і так лагідно (із наголосом на тому, що «Батьківщина» закликає всіх до напрацювання консолідованої позиції), що стало зрозуміло: Савченко насправді нічого не загрожує.
 
Хіба що дуже підсолоджене, легеньке зауваження і заклик до стриманості.
 
Вочевидь Тимошенко не вважає за можливе влаштовувати зараз розборки всередині своєї політсили.
 
За два роки почнеться підготовка до президентських виборів, і задоволення від участі у них ЮВТ не зіпсує ніхто. Навіть Герой України Надія Савченко.