ФСБ цензурує книжки, передані політв'язню Роману Сущенку

19.10.2016
Минає вже третій тиждень, як y Москві затримали українського журналіста Романа Сущенка. Ця подія й досі залишається y центрі уваги не тільки українських, a й російських ЗМІ. Якщо для перших він журналіст, який до російської столиці приїхав до родичів, то для других — випускник Київського вищого танкового інженерного училища, котрий «цілеспрямовано збирав інформацію, що є державною таємницею, про діяльність збройних сил і військ національної гвардії Російської Федерації».
 
Адвокат Сущенка Марк Фейгін називає затримання свого підзахисного «масштабною спецоперацією» i не виключає можливість обміну, мовляв, у «Росії півтора мільйона українців — бездонна прірва».
 
«Це була величезна, масштабна спецоперація. Чекали з короваєм практично! Я, звичайно, не можу оприлюднити деталі, але ще раз повторюю: ніякої «бондіани» зі складним набором різного шпигунського устаткування і відповідних камуфлюючих дій тут немає. Йому було до кого приїжджати в Москву, і він їздив неодноразово. Це ж не те, що він кілька років не їздив і раптом приїхав. Він періодично відвідував Москву»,— коментує адвокат.
 
Проте днями слідче управління ФСБ проводило чергові слідчі дії у справі незаконно ув’язненого журналіста Романа Сущенка. Оскільки справа українця перебуває під грифом «таємно», подробиці слідчих дії не розголошують.
 
До слова, відомо лише, що бранець, попри пред’явлену йому постанову i звинувачення y «шпигунстві», своєї вини не визнав, a тому відмовився давати свідчення. За словами Фейгіна, факт «державної таємниці» не тільки обмежує захист y «можливостях, методах, інструментах захисту, a й не дозволяє апелювати до громадської думки». Саме тому адвокат переконаний, що чи не єдиний тиск на хід справи — публічні пояснення від російського керівництва, a чи не єдина можливість повернення Романа додому — обмін.
 
«Я не дуже уявляю собі інший спосіб його повернення додому. Бо уявити, що його виправдає російський суд, неможливо. Я багато разів говорив про те, що в Росії біда з правосуддям. У те, що знайдуться хоч якісь інші способи для звільнення Сущенка, я не вірю», — переконаний російський адвокат.
 
До речі, 27 жовтня московський суд розгляне скаргу захисту на арешт журналіста «Укрінформу». 
 
Варто зауважити, що книги, які передають посилками Романові y Лефортово, не доходять до адресата, бо їх читає цензура. За словами Фейгіна, до українця дійшли вже кілька десятків тисяч рублів, які накопичено у нього на рахунку. 18 книг, серед яких i художня література, потрапили до СІЗО, але не до Сущенка.