На Донеччині кожен другий обстріл приходиться на район Маріуполя

19.10.2016
На Донеччині кожен другий обстріл приходиться на район Маріуполя

Спостерігачі ОБСЄ нарахували понад 600 вибухів на Донбасі.

Останні дві доби в зоні АТО найгарячіше на маріупольському напрямку. Якщо в понеділок по всій лінії фронту зафіксовано 18 обстрілів, то 13 із них прийшлося саме на Приазов’я. За даними штабу АТО, станом на ранок вівторка ворог обстріляв позиції ЗСУ 29 разів, iз них 20 порушень режиму тиші припало, знову ж таки, на маріупольський напрямок. 
Найбільше дісталося приазовським селам Талаківка, Водяне і Широкине, які бойовики «поливають» iз мінометів. У ніч на вівторок ці населені пункти ворог «пригостив» ще й ствольною артилерією. 
У свою чергу, спостерігачі місії ОБСЄ зафіксували за останні дві доби 435 вибу­хів на Донеччині та 172 вибухів — на Луганщині. За даними місії, на район Маріуполя припадає половина всіх порушень режиму тиші на Донеччині. 
На луганському напрямку значно спокійніше, хіба що місцеві терористи не припиняють мінометні обстріли району Станиці Луганської, де так і не відбулося заплановане «дзеркальне» відведення підрозділів ЗСУ і бандформувань так званої «ЛНР». Також терористи обстрілюють iз гранатометів ще й район міста Золоте, де таке відведення вже відбулося. 
Не дивно, що в Міноборони констатують неможливість розведення сил i засобів згідно з рамковою угодою від 21 вересня на ділянці біля Станиці Луганської.
«Що ж стосується Станиці Луганської, то там через регулярні провокативні обстріли противника ці дії неможливі. Оскільки, згідно з умовами розведення сил і засобів, передбачається сiм днів безперервної тиші», — зазначає речник Міноборони з питань АТО Андрій Лисенко.
Полковник Лисенко також спростував припущення експертів, що на загострення ситуації на Донбасі вплинуло вбивство ватажка бандформування «Спарта» Арсена Павлова на прізвисько «Моторола» минулої неділі. Мовляв, розлючені сепаратисти хочуть помститися за смерть розпіареного персонажа. 
«Що ж стосується загибелі одного з бойовиків, це жодним чином не вплинуло на ситуацію на фронті», — каже Андрій Лисенко. 
 

ДО РЕЧІ

19 жовтня в Берліні відбудеться зустріч глав держав у «нормандському форматі». Про це домовилися Президент України Петро Порошенко, президент Франції Франсуа Олланд i канцлер ФРН Ангела Меркель, повідомляє прес-служба Президента. Мета зустрічі — спонукання Росії виконати безпекову частину Мінських домовленостей.
Росія блокувала проведення зустрічі в «нормандському форматі» ще з літа. Нині ж офіційна Москва підтвердила участь Путіна у зустрічі. Щоправда, за кілька годин до зустрічі Порошенко, Олланд і Меркель узгодять позиції втрьох, без Путіна. 
Президент Порошенко вже заявив, що не занадто оптимістичний щодо зустрічі з Путіним, але буде «дуже радий здивуватися», натякаючи на можливі поступки Кремля.