Наказує говорити

12.10.2016
Співробітникам Міносвіти заборонили спілкуватися російською, про це заявив заступник міністра Роман Греба, виклавши у соціальну мережу відповідний наказ відомства. Чиновник написав: «У відповідь на нарікання щодо окремих випадків спілкування російською мовою працівниками Міністерства освіти і науки України під час виконання службових обов’язків — видали відповідний наказ. Працівники Міністерства мають обов’язково використовувати державну мову під час виконання своїх посадових обов’язків (ст. 8 ЗУ «Про державну службу»)». 
Пост, який поширили 138 разів у «Фейсбуку», викликав жваве обговорення. «Є Конституція і її мовний припис. Її треба змусити виконувати, а не писати якісь припадкові одноденні розпоря­дження, — переконана мовознавець Ірина Фаріон. — Це, навпаки, свідчить про ще більшу кризу права і свідомості. Ми другорядним заступаємо головне. Ми потрапляємо в хаос кустарного законописання».
Олександр Семенюк із Кропивницького перепитує: «А коли вже Міністерство ініціюватиме зміни в закон про освіту, де б чітко було зафіксовано обов’язок вчителів та інших працівників закладів освіти України спілкуватися виключно українською протягом робочого часу незалежно від того, чи виконують вони свої безпосередні посадові обов’язки в даний момент, чи ні! Бо так бридко чути в нібито українській школі чи садочку оті: «Машенька, падайді ка мнє», на перерві від вчителів».