Кулінарне шоу з вогником

12.10.2016
Хасиди роз’їжджаються з Умані, а черкаським рятувальникам поки що не до відпочинку. Вони знову гасили пожежу, влаштовану прочанами.
«Загорання сталося у квартирі дев’ятиповерхового будинку по вулиці Володимира Мономаха. Помітили дим на восьмому поверсі наші дозорні. Завдяки оперативним діям бійців ДСНС, вогонь, що охопив вікно та підвіконня, вже через 15 хвилин було ліквідовано», — розповідає «Україні молодій» Костянтин Проценко, речник управління ДСНС у Черкаській області. 
За його словами, до пожежі призвела свічка, яку прочани залишили на підвіконні. Загалом із 11 пожеж, які паломники спричинили в Умані під час цьогорічної зустрічі іудейського нового року, у шістьох «винні» шашлики. Тож минулорічні традиції, коли прочани смажили шашлики на балконах багатоповерхових будинків, збереглися й примножилися. Слава Богу, загиблих та травмованих від таких «кулінарних шоу» немає. Але «хасидські шашличні» дістали по-справжньому й уманчан, і рятувальників. Кажуть, щороку трапляється одне й те саме. Якби їх штрафували, то щось би змінювалося. А так... вони ж іноземці.
До речі, в Умані давно говорять про те, що прийшов час прийняти закон про паломництво і на законодавчому рівні прописати правила поведінки прочан. Бо чимало їх почуваються тут, як у себе вдома. І якщо виникає інцидент і українськi правоохоронці затримують одного з прочан, то тут же набігає гурт одновірців, аби його визволити. Інша справа, коли підходить ізраїльський поліцейський. Тоді хасиди стають як шовкові. Знають і поважають свої закони.