Вороже заріччя: окупанти не відступають від Сіверського Донця

11.10.2016
Вороже заріччя: окупанти не відступають від Сіверського Донця

У Волновасі мітингували проти відведення військ.

Російські окупанти так і не відійшли від своїх позицій у районі Станиці Луганської, незважаючи на рамкову домовленість про розведення сил. Кадрові військові ЗС Росії, які прикидаються місцевими бойовиками, всіляко затягують цей процес. 
За даними Головного управління розвідки Міноборони, окупанти, зокрема, залишаються на позиціях у районі мосту через річку Сіверський Донець. Розвідники стверджують, що війська сепаратистів готуються до нових диверсій, «здійснюють ротацію, укріплюють передову, отримують нові поставки та готуються до зими».
Наразі підрозіділи ЗСУ та ватаги бойовиків синхронно відведені на відстань в один кілометр лише в районах міста Золоте і села Петрівське. Щодо Станиці Луганської, то заплановане на 9 жовтня розведення сил було зірване ворогом. 
«Стан справ iз реалізації рамкової угоди: Золоте — розведення сталося, місцевість не розміновано, КПВВ не працює через протидію бойовиків. Петрівське — розведення сталося, місцевість розміновано», — повідомив речник Міноборони України з питань АТО Андрій Лисенко.
Відтак Міноборони України вимушено перенесло відведення підрозділів ЗСУ на невизначений термін. Адже окупанти не припиняють постійні обстріли позицій української армії. Тим більше що в ніч на неділю ворожі диверсанти безуспішно атакували позиції ЗСУ неподалік міста Золоте, де війська було відведено ще тиждень тому. Підтверджені втрати бойовиків у цьому бою — десять загиблих i чотири поранених.
Водночас двоє захисників України підірвалися на розтяжці в районі Світлодарської дуги: один iз них загинув, другий дістав поранення. Станом на понеділок штаб АТО повідомив про ще чотирьох поранених захисників України внаслідок обстрілів.
Керівництво місії ОБСЄ заявляє, що їхні спостерігачі можуть спостерігати за відведенням військ лише за умови безпеки та надання їм безумовного доступу до ділянок розведення. «СММ наразі не проводить мобільне наземне патрулювання в нічний час, зважаючи на недостатню видимість і з міркувань безпеки», — зазначають у місії. 
Таку заяву місія ОБСЄ змушена була зробити у відповідь на зауваження представника України в гуманітарній підгрупі ТСК у Мінську, віце-спікера Ірини Геращенко: мовляв, спостерігачі лише епізодично приїжджають на місце відведення військ у Золотому і Петрівському.
Саме тому наразі в цих населених пунктах українські військові облаштовують місце для постійної дислокації ОБСЄ. Тобто постійний пункт спостереження. 
«Головне, аби спостерігачі були готові в повному обсязі виконувати свої функції й цілодобово чергувати — моніторити ситуацію в місцях відведення, як це передбачає рамкова угода», — зазначає пані Геращенко. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

В окупованому Луганську в понеділок відбувся мітинг проти введення на територію області іноземних миротворчих збройних місій. Узяти участь у мітингу людей закликав ватажок «ЛНР» Ігор Плотницький. Тож учасники мітинга тримали підготовлені плакати з гаслами: «Ні іноземній інтервенції під виглядом збройної місії!», «Луганськ проти інтервентів», «Озброєна місія = військова інтервенція», «Ми самі забезпечимо свою безпеку».
Нагадаємо, що Україна неодноразово заявляла про необхідність введення на Донбас місій у різних форматах — наприклад миротворчої місії ООН або поліцейської місії ЄС. Проти цього виступають місцеві бойовики та їхні куратори в Кремлі.