Відведення «на олівці»: 9 жовтня військові мають відступити зі Станиці Луганської

07.10.2016
Відведення «на олівці»: 9 жовтня військові мають відступити зі Станиці Луганської

(Фото СММ ОБСЄ)

Згідно з планом реалізації Рамкової угоди про відведення сил і озброєння, вже сьогодні, 7 жовтня, підрозділи ЗСУ і загони бо­йовиків мають відійти вглиб від лінії фронту на кілька кілометрів у районі села Петровського, а 9 жовтня те саме має відбутися поблизу Станиці Луганської.
 
Від міста Золотого сторони відійшли ще на початку тижня. 
 
Щоправда, українські переговорники в Мінську чітко заявили, що таке відведення відбудеться лише за двох умов: відсутностi обстрілів та одночасного відведення військ iз протилежного боку під контролем місії ОБСЄ.
 
За словами речниці представника України в Тристоронній контактній групі Леоніда Кучми Дарини Оліфер, «Україна послідовно виконує взяті на себе зобов’язання з виконання», чого не скажеш про бойовиків.
Адже позаминулої доби, згідно з даними штабу АТО, бойовки 40 разів відкривали вогонь iз кулеметів, гранатометів і мінометів по позиціях ЗСУ. Під обстріл потрапила й визначена в Рамковій угоді Станиця Луганська. Один захисник України загинув і ще одного було поранено на Світлодарській дузі: воїни підірвалися на ворожій розтяжці поблизу села Троїцьке. 
 
Відтак речник Міноборони з питань АТО Олександр Мотузяник відзначає розширення географії бойових дій на луганському напрямку: «Окупанти перекинули додаткові сили в Слов’яносербськ та обстріляли найближчі українські позиції з мінометів і танка».
 
Знову розгораються бойові дії у «найгарячіших» точках під окупованим Донецьком — у селищі Піски та в Авдіївській промзоні. 
 
У Головному управлінні розвідки Мін­оборони додають, що російське командування бойовиків так званої «ЛНР» знову дозволило їм обстрілювати захисників України з 82-мм мінометів та озброєння БМП. Ідеться переважно про найманців і терористів з окупованих Стаханова та Алчевська, які одразу ж обстріляли позиції ЗСУ поблизу Попасної та Трьохізбенки.

Рамкова угода про відведення сил вже не актуальна для Кремля? 
 
Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ заявила про неможливість спостереження в районах населених пунктів Золоте і Первомайськ на Луганщині через можливу наявність мін. Спостерігачі заявляють, що ні ЗСУ, ні бойовики «ЛНР» не надали їм гарантій безпеки в цьому районі. 
 
Зауважимо, що місто Золоте — єдина з трьох ділянок, де розведення сторін фактично завершено. Але заходи з розмінування місцевості тут досі не проводять.