«Гра» у ґрати: адвокат журналіста Романа Сущенка звинувачує Кремль у спецоперації

07.10.2016
Російський адвокат Марк Фейгін, який представляє інтереси заарештованого журналіста, схиляється до версії про проведення спецоперації щодо його підзахисного.
Оскільки матеріали справи українця містять державну таємницю, то розповідати подробиці Фейгін не може.
Утім адвокат зазначає, що y матеріалах справи немає «нічого такого», за що Сущенка могли б звинувачувати у «шпигунстві» і йому б загрожувало 20 років ув’язнення.
«Роман не визнає своєї провини і не підписав жодного документа — ні явки з повинною, ні чогось подібного.
Це свідчить про те, що він цілком адекватно оцінює ситуацію і, природно, не визнає ніяких звинувачень на свою адресу», — коментує Фейгін.
 
Днями депутати Європейського парламенту направили листи президенту Росії Володимиру Путіну, президентам Європейської Комісії Жану-Клоду Юнкеру, Європейської Ради Дональду Туску, Високому представнику ЄС із питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріці Могеріні з вимогою звільнити українського журналіста.
 
«Відповідно до поточної ситуації будь-хто може бути звинувачений у шпигунстві і будь-кого можуть затримати. Роман Сущенко має надійну репутацію хорошого професіонала, який працює вже багато років у Франції, країні, яка є членом «нормандського формату», і всі звинувачення на його адресу розцінюються не більше як подальші незаконні дії щодо українських громадян із боку Російської Федерації», — йдеться y зверненні. 
 
Порушать питання щодо звільнення кореспондента i в рамках четвертої частини сесії ПАРЄ, яка розпочне свою роботу вже найближчого понеділка. Документально ситуація із затриманням українського журналіста в Москві в рамках Ради Європи буде відображена в доповіді про свободу слова і захист прав представників ЗМІ.
 
«Я як доповідач Ради Європи з питань свободи слова і захисту прав журналістів зараз готую проект доповіді, який розглядатиметься на січневій сесії, щодо загалом усієї ситуації в Європі, і я вже вніс до своєї промови інформацію про затримання Сущенка», — каже голова Постійної делегації ВР у Парламентській асамблеї Ради Європи Володимир Ар’єв.
 
Не дозволять українські активісти i правозахисники забути i про інших українських бранців. Після звільнення з російського полону Надії Савченко, Геннадія Афанасьєва та Юрія Солошенка минуло вже кілька місяців. Утім майже тридцять українських громадян, які стали заручниками кремлівської агресії, усе ще залишаються y російських тюрмах.
 
Громадські активісти, аби хоч якось підтримати полонених та нагадати світові про факт утримання українців y російських в’язницях, улаштовують акції на їхню підтримку, закликають писати бранцям листи та допомагати їхнім сім’ям. 
 
Днями активісти зібрали передачі для українських бранців Євгена Панова, якого російське ФСБ звинувачує в організації терактів на «критично важливих об’єктах інфраструктури і життєзабезпечення півострова Крим», та Андрія Коломійця, затриманого на території Кабардино-Балкарії за підозрою в зберіганні наркотиків та в замаху на вбивство двох кримських «беркутівців».
 
За словами колишнього політичного в’язня Геннадія Афанасьєва, силами небайдужих було зібрано речі першої необхідності для полонених. Окрім цього, активісти зібрали по дві тисячі гривень для родин ув’язненого режисера Олега Сенцова та звинуваченого y шпигунстві Валентина Вигівського.