Португалець біля керма світу

07.10.2016
Португалець біля керма світу

Антоніу Гутерреш приступить до роботи з січня.

Колишній верховний комісар ООН у справах біженців та екс-прем’єр Португалії Антоніу Гутерреш стане наступним Генеральним секретарем Організації Об’єднаних Націй. Так, під час проведеного у середу, 5 жовтня, попереднього голосування Гутерреш отримав більшість голосів у Раді Безпеки ООН, у тому числі всіх п’яти постійних членів Радбезу — США, Великої Британії, Китаю, Росії та Франції. Про це повідомив представник Росії в ООН Віталій Чуркін, оскільки Росія на цей час головує в Радбезі. Під час попередніх пробних голосувань, у яких брали участь 15 членів Радбезу, 67-річний португалець виявився очевидним фаво­ритом.
Остаточне голосування у Раді Безпеки ООН мало відбутися вчора, о 17-й годині за київським часом, але на ньому планувалося лише формальне затвердження вже узгодженого кандидата. Жоден iз 15 представників країн Ради Безпеки не висловився проти Гутерреша. Після цього Генеральна Асамблея ООН має формально затвердити рекомендацію Радбезу. Нагадаємо, наприкінці цього року нинішній Генсек ООН Пан Гі Мун залишає свій пост після 10-річного перебування на ­ньому.
Висунутий на посаду нового Генерального секретаря ООН дипломат — не представник Східної Європи й не жінка, як багато хто очікував. Антоніу Гутерреш — представник Західної Європи, колишній португальський прем’єр і верховний комісар у справах біженців. За словами інсайдерів, добре знайомих із його стилем роботи, Гутерреш здатний вдихнути нове життя в ООН, у чому організація має гостру по­требу.
Широкій публіці про нового Генсека ООН, який приступить до роботи з січня, відомо небагато. Антоніу Мануель де Олівейра Гутерреш народився в Лісабоні в 1949 році, вивчав інженерну справу і фізику у Вищому технічному інституті. Закінчив його у 1971 році. Далі він почав академічну кар’єру на посаді старшого викладача. У 1974 році ревний католик Гутерреш вступив у Соціалістичну партію і незабаром вирішив повністю присвятити себе політиці. У 1995 році, через три роки після обрання на пост генерального секретаря соціалістів, Антоніу Гутерреш став прем’єр-міністром Португалії. На посту голови уряду країни він залишався сім років, аж до 2002 року.
У 2005 році Гутерреш, який вільно володіє португальською, іспанською, англійською та французькою мовами, обійняв пост верховного комісара ООН у справах біженців. За роки його керівництва кількість чиновників у штаб-квартирі в Женеві скоротилася, при цьому здатність агентства своєчасно реагувати на міжнародні кризи, направляючи своїх співробітників в «гарячі точки», як відзначають експерти, покращилася. Як верховний комісар у справах біженців Гутерреш невпинно переконував уряди найрозвиненiших і найбагатших країн світу виділяти більше коштів і ресурсів на допомогу постраждалим у конфліктах і від стихійних лих. Він наполегливо закликав Захід докладати більше зусиль для вирішення конфліктів, які спричиняють кризу біженців, зокрема і конфлікту на сході України.
МЗС України розраховує, що новий Генеральний секретар ООН буде налаштований на допомогу Україні. Про це в інтерв’ю «Голосу Америки» заявив посол України в ООН Володимир Єльченко.
В Антоніу Гутерреша двоє дітей від шлюбу з першою дружиною, яка померла 1998 року від раку. Він знову одружився в 2001 році, у другому шлюбі виховує прийомного сина.