Світлична ХОДА

06.10.2016
Майбутнього очільника Харківського регіону цього разу обирали в режимі онлайн. «Жива» картинка упродовж дня транслювалася просто з кабінету, де «екзаменаторам» Національного агентства України з питань кадрової служби складали «іспити» десять претендентів на обласне чиновницьке крісло. Першим не витримав конкуренції співробітник АТ «Єврогазбанк» Медет Магомедов, бо у другому турі не зміг відповідати на запитання державною мовою. 
Конкуренти почергово вибували з конкурсу впродовж дня, поки до фіналу не вийшло троє — теперішня в.о. голови ХОДА Юлія Світлична, начальник юридичного факультету Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Сергій Мельник і екс-заступник мера Геннадія Кернеса, а нині начальник Одеського міського управління юстиції Сергій Кадигроб. В останньому турі, за загальною кількістю отриманих балів, усіх випередила пані Світлична, яка тимчасово керувала регіоном після призначення Ігоря Райніна главою адміністрації Президента. Саме її Національне кадрове агентство рекомендуватиме на посаду голови ХОДА. Сергій Мельник, у свою чергу, обраний резервним кандидатом на той випадок, якщо переможниця не пройде спеціальну перевірку чи добровільно відмовиться від посади.
Незважаючи на молодий вік, пані Юлія вже має чималий досвід управлінця: свою першу чиновницьку посаду — головний спеціаліст відділу інвестиційної політики в економічному департаменті ХОДА — вона зайняла у 23 роки. Далі у різний час працювала директором департаменту з підвищення конкурентоздатності регіону, начальником відділу розвитку підприємництва та начальником відділу цінової політики. А після Революції гідності стався її ще більший чиновницький злет: пані Юлію призначили спочатку заступником, а згодом першим заступником голови облдержадміністрації. «У Харкові Світличну називають фігурою, яку готували до ролі голови виконавчої влади, — каже політолог Юлія Біденко. — Вона з’являлася в інформаційному просторі навіть частіше, ніж її безпосередній начальник». 
Критики проведеного конкурсу теж натякають на певну тенденційність у підборі конкурентів. Мовляв, до списку кандидатів потрапили лише заздалегідь непрохідні претенденти, а «сильних» прибрали ще на старті. Так, у реєстрації було відмовлено адвокату Володимиру Гошовському та бізнесмену Тарасу Сітенку, який балотувався на посаду мера і очолює фракцію «Самопомочі» в міській раді. Обоє заявили про свій намір опротестувати результати конкурсу в суді через те, що їхні кандидатури не потрапили до списку. 
«У мене не було особливих ілюзій стосовно шансів виграти цей конкурс, — прокоментував ситуацію пан Сітенко. — Але я вважав за потрібне подати документи, аби переконатися у тому, що учасникам дають рівні умови та можливості. Але, як виявилося, незважаючи на зміни в Україні, люди, які представляють владу в нашій країні, не змінилися, бо з усіх сил намагаються зберегти бюрократичну вертикаль, де найважливішою якістю є вміння догоджати начальству і писати звіти. Очевидно, що конкурс цей насправді був покликаний офіційно узаконити кандидатуру в.о. Юлії Світличної».
Можливо, скандал, пов’язаний із Гошовським та Сітенком, і не викликав би настільки гучного резонансу, якби решта кандидатів виявилися бездоганними. Водночас у списку є два безробітних; кандидат, який переслідувався законом через махінації; екс-депутат, що підозрюється у банкрутстві заводу та був спійманий на плюндруванні Державного прапора просто у залі Верховної Ради, і навіть зовсім одіозний чоловік, який їздив залагоджувати фінансові проблеми до банку на бронемашині.