«Ракета» на космодромі

06.10.2016
«Ракета» на космодромі

(Фото з сайта bigkiev.com.ua.)

Про заснування Українського інституту книги всі зацікавлені завзято дискутували ще з минулого року, коли відповідний законопроект був внесений на розгляд Верховної Ради. Тоді, у листопаді, депутати проголосували у першому читанні за відповідний законопроект про створення інституції, що працюватиме для підтримки та промоції української книги в Україні і за кордоном. А вже у середині цьогорічного вересня міністр культури Євген Нищук під час брифінгу повідомив про початок функціонування новоствореного Інституту книги та представив виконувача обов’язків директора закладу. Ним став літературознавець, доцент Національного університету «Києво-Могилянська академія», директор видавництва «Смолоскип» Ростислав Семків.
«Міністерство культури фактично створило робочу групу, яка готує запуск Інституту книги, — уточняє Ростислав Семків. — Бачите, інститут — це така собі ракета, що вже стоїть на космодромі, але старт у неї ще попереду. Він запланований на січень. Нині ж триває перехідний період, поки оголосять конкурс на посаду директора. До того моменту його обов’язки виконуватиму я. Наше завдання на ці чотири місяці — розбудувати структуру, забезпечити механізми, намітити алгоритми роботи».
Автором законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення системи державного управління у книговидавничій сфері» виступила група депутатів на чолі з Миколою Княжицьким («Народний фронт»). «Ми прийняли закон про Інститут книги, далі Міністерство культури проведе прозорий конкурс на постійного очільника інституту, щоб забезпечити діяльність цієї інституції. Відповідні кошти мають бути передбачені в державному бюджеті і подані Міністерством культури. Подальші дії на найближчий час, а також  питання стосовно фінансування і виконання всіх завдань, які поставлені на поточний рік, будуть обговорені на пленарному засіданні. Я маю надію, що міністр культури Євген Нищук і інші представники виконавчої влади, безумовно, спроможні реалізувати наші плани та задуми», — коментує «УМ» Микола Княжицький.
За словами Ростислава Семківа, одне з найперших завдань — розбудова інформаційних ресурсів інституту та налагодження партнерства з іншими інформаційними каналами, бо передовсім новостворена установа має пропагувати читання. Друге — намічення конкретного плану співпраці з бібліотеками. «У нас є певні напрацювання, про які в двох словах не переповісти. Це доволі чітка програма про те, наприклад, які форми діяльності бібліотеки можуть засвоїти. Одна з них, приміром, — організація зустрічей із письменниками. Отже, найближчим часом чекайте анонсування запуску роботи Інституту з детальнішим описом його кроків», — розповів Ростислав Семків. 
До розробки статуту Інституту книги буде залучено громадські організації у сфері культури, книговидання та книгорозповсюдження. Нагадаємо, що власне ідею про створення інституції висловили експерти у сфері книговидавництва на конференції, яка проходила в Києві у червні 2014 року. 
У Польщі вже 13 років існує аналогічна інститутуція, що займається сферою книговидавництва. Щороку там на Інститут книги виділяли від 18 до 200 мільйонів злотих на різні програми. Одним із найважливіших напрямів була підтримка перекладів польської літератури. Щорічно збільшували фінансування. Також підтримували дискусійні книжкові клуби. Протягом п’яти років у Польщі модернізували 245 бібліотек. А одна з них була визнана найкращою бібліотекою світу.