Творення спільного простору

05.10.2016
Учора, 4 жовтня,  у Харкові стартував двотижневий мистецький форум, учасники якого спробують створити креативну платформу для по­стійного діалогу між сходом і заходом. У єднанні культурного простору візьмуть участь близько 300 художників, письменників, кінематографістів Слобожанщини та Галичини, які приготували глядачам програму, перенасичену  найрізноманітнішими подіями та акціями. «Україна нагадує клаптиковий килимок, який треба зшивати як єдине ціле, — пояснила мету форуму куратор соціокультурної програми проекту Ірина Мандиш. — Це зшивання може відбуватися на різних рівнях: на економічному, адміністративному, на рівні залізниць і доріг. Але найпростіший шлях — це культура, бо вона сприймається на рівні емоцій. На рівні культури ми можемо «прошити» всю країну».
Форум «ПогранКульт: ГаліціяКульт» — це вже третій  із серії мистецьких заходів, що організовує DOFA. FUND. Дві попередні акції під назвою «ДонКульт», що проходили раніше у Києві та Львові, були присвячені культурі та мистецтву Донбасу. Згадані пілотні проекти загалом відвідало понад 25 тисяч людей, що й спонукало організаторів рухатися сходом далі. 
У Харкові цей захід теж розбили на дві частини: у серпні та вересні живописці, графіки, муралісти, кінемато­графісти, архітектори обох регіонів почали створювати спільні програми, які будуть продемонстровані у мистецьких резиденціях цими днями.  Усього в рамках форуму заплановано 80 культурних подій, що приємно дивують своєю різножанровістю. У місті пройдуть художні виставки, літературні зустрічі, покази документальних фільмів, театральні вистави, музичні концерти, працюватимуть лекторії та школа перформансу. «Сьогодні ставлення жителів різних регіонів країни один до одного часто формується на основі пропаганди та чуток, а не на особистому досвіді, — каже організатор форуму Ольга Сагайдак. — Мета «ГаліціяКульту» — познайомити Слобожанщину з Галичиною, розвіяти міфи і за допомогою мистецтва налагодити безпосередній діалог між ними».
У Харкові покажуть майже два десятки документальних та художніх фільмів, що демонструвалися на міжнародних фестивалях у США, Канаді та Франції. Серед театральних постановок — п’єса вітчизняного драматурга Наталії Ворожбит «Зерносховище» та вистава «Нація» за книгою Марії Матіос, поставлена режисером Рости­славом Держипільським. Літературну програму представлятимуть відомі письменники Сергій Жадан, Юрій Іздрик, Тарас Прохасько, Юрій Андрухович. У свою чергу, львівський етно-рок-колектив «ГІЧ-оркестр» зіграє просто на сходах Оперного театру, а оркестр «Слобожанський» виступить під куполом Старого цирку разом із чеською рок-групою  The Plastic People of the Universe.