Не дмухай на гаряче

05.10.2016
Опіки. Одна з найпоширеніших побутових травм, якої, мабуть, зазнавав кожен з нас і то не раз. Торкнутися гарячої праски чи сковорідки, хлюпнути на себе окропу чи надто наблизитись до відкритого вогню — з ким не бувало. Здавалося б, це дуже звична і банальна річ — про неї мало говорять, її не профілактують, і тому не усвідомлюють усієї серйозності проблеми. Лише ті, чиї сім’ї вразила ця біда — усвідомлюють весь трагізм цієї травми. Особливо, якщо від неї постраждали діти.  
Достатньо 30-50 мілілітрів окропу, щоб маленька дитина отримала серйозні опіки, які залишать пошко­дження на її тільці на все життя. Ці діти ніколи вже не будуть абсолютно здоровими, ніколи не матимуть нормальної шкіри. А саме лікування буде не лише дуже фінансово затратним для батьків і держави, а й величезною фізичною і моральною травмою для самих діток.  
Понівечені діти, дітки, які постраждали від опіків, закриваються в собі — особливо дівчатка. З часом вони стають жорстокими до  своїх батьків, бо з віком розуміють, що саме батьки винні у їх травмі. Нерідко через проблему дитячих опіків розпадаються сім’ї. Жінка, доглядаючи за малечею, найбільше часу проводить на кухні: куховарить, п’є каву, миє посуд чи ще щось робить по господарству, а дитина крутиться довкола і випадково зазнає різних травм. В основному в цьому звинувачують матір, у родині не вщухають скандали і поширюється відчуття провини у батьків та неповноцінності у дітей.
Соціологічні дослідження, які проводили американські вчені, показали, що Україна станом на 2014 рік перебувала за розвитком цієї проблеми — дитячого травматизму через опіки гарячими рідинами — на тому ж рівні, що Америка у 70-х роках минулого століття. Найбільше гарячими рідинами травмуються діти до 5 років. У Штатах зараз значно зменшилась кількість постраждалих від цього різновиду побутової травми завдяки вчасній профілактиці. А це повсюдне інформування: у жіночих консультація, у пологових будинках у перші дні материнства, у дитячих лікарнях, у дитсадках і початкових школах. Спершу лекції про те, як вберегти дітей від травматизму, читають медичним працівникам, а потім вони діляться цією інформацією з пацієнтами. Лише тепер цей позитивний досвід Америки почали впроваджувати в Україні. Наче нічого складного: відсунути далі гарячу праску, поставити кип’яток так, щоб дитина ніяк не дотягнулась, повернути сковорідку гарячою ручкою до середини плити... І ще кілька простих і абсолютно логічних порад, завдяки яким можна врятувати чи зберегти життя. Дуже мало батьків насправді знає, що після опіку пошкоджене місце потрібно не мазати олією, а поставити під проточну холодну воду... Адже кілька слів, кілька простих дій збережуть здоров’я, нерви і фінанси всій родині. 
У США, до прикладу, день лікування в опіковому реанімаційному відділенні коштує 10 тисяч доларів. В Україні таке лікування раз на рік... безплатне! Американський лікар, народжений в Одесі, Геннадій Фузайлов уже п’ятий рік поспіль привозить зі Штатів обладнання, всі необхідні матеріали та медикаменти, медичний персонал і оперує діток, які постраждали від опіків. Батьки, яким удалось отримати абсолютно безплатне якісне американське лікування — кажуть, що виграли в житті джекпот: шанс на щасливе життя своєї дитини. Якщо випадки дуже складні, але діти підлягають транспортуванню, їх забирають в Америку, допомагаючи не тільки з лікуванням, а й із документами. Абсолютно все це спонсорує Союз українок Америки і її голова Маріанна Заяць.
Цьогоріч у Львові закордонні спеціалісти оглянули 139 дітей, 40 з яких уже прооперовано. Географія пацієнтів — уся Україна. Щоб потрапити на огляд до спеціалістів, батьки, яких спіткала така біда, надсилають фото пошкоджень та опис, на відстані лікарі збирають консиліум і вирішують, чим і як можуть допомогти цьому пацієнтові — вибирають тих, хто потребує цього найбільше, — і уже тоді кличуть сім’ю на особистий огляд під час щорічного приїзду в Україну. Тут одразу проводять практичне навчання для молодих українських лікарів, транслюють онлайн операції для медичних навчальних закладів і клінік по країні, проводять лекції профілактики такої побутової травми як  опік. 
Отримати всю необхідну інформацію з цього проекту можна у «Фейсбуці», ввівши у пошукову стрічку «Проти опіків», і за посиланням: http://burnpreventionukraine.com/.