Мітла «Метью»

05.10.2016
Над Карибським басейном вирує потужний ураган «Метью», найсильніший iз 2007 року, повідомляє «Євроньюз». Ямайку ураган зачепив лише частково, але принесені ним зливи спричинили повені та затопили дороги. 
Швидкість стійкого вітру — 250 кілометрів на годину, а в поривах — майже 475. «Метью» надали четверту категорію за п’ятибальною шкалою інтенсивності ураганів. Прогнозують, що, крім Ямайки, Куби і Гаїті, він може захопити також Багамські острови та південне узбережжя США. 
Американці вивезли родини персоналу з військово-морської бази Ґуантанамо на Кубі. Кубинський лідер Рауль Кастро попередив, що нинішній ураган удвічі сильніший за «Сенді», що спустошив Сантьяго-де-Куба у 2012 році. Мешканці острова запасаються продовольством. Головний удар «Метью» по Кубі мав настати вчора або в ніч на середу за київським часом. Наказано провести евакуацію прибережних районів, скасовано багато рейсів. 
Закордонних туристів попередили, що вони не повинні виходити з готелів, коли починається ураган, і залишатися в кімнатах, доки їм не скажуть, що небезпека минула. Кубинська влада поставилася до загрози дуже серйозно й евакуювала приблизно 316 тисяч мешканців східної частини острова. 20 тисяч знайшли притулок у сховищах, ще 296 тисяч було розселено по приватних будинках i квартирах. Натомість на Гаїті, найбіднішій країні в Америці, дві тисячі людей в одному з приморських міст відмовилися від евакуації, побоюючись мародерства свого майна.