Бо «відкрили двері до незвіданого світу»

05.10.2016
Бо «відкрили двері до незвіданого світу»

Обранцями членів комітету стали 82-річний американець Джеймс Таулес та двоє британців — 65-річний Фредерік Халдейн і 74-річний Джон Костреліц.

Учора Нобелівський комітет оголосив прізвища цьогорічних лауреатів Нобелівської премії з фізики. У ЗМІ та букмекерських конторах перемогу пророкували вченим, які займаються дослідженнями з контролю хаосу. І називали прізвища фаворитів — американців Едварда Отта і Джеймса Йорка та бразильця Целсо Гребогі. Також імовірними претендентами вважалися творці міжнародної колаборації LIGO, завдяки яким були спіймані перші гравітаційні хвилі. І традиційно не вгадали. 
Обранцем членів комітету стали 82-річний американець Джеймс Таулес та двоє британців — 65-річний  Фредерік Халдейн і 74-річний Джон Костреліц (вони також працюють в університетах США), які зробили вагомий внесок у розвиток науки про «екзотичні» чи «дивні» стани матерії, зокрема топологічні фазові переходи та топологічні фази матерії. 
 
Таулес та Костерліц змогли математично пояснити, чому суперпровідність (майже повна відсутність електричного опору) матерії проявляється лише при дуже низьких температурах, а при нагріванні — зникає. Таулес також показав, чому провідність у тонких шарах змінюється лише в цілих числах, чим пояснив експериментальні заміри з точки зору математики. Халдейн, у свою чергу, використав топологію для пояснення магнітних властивостей матеріалів. 
«За останні десятиліття цей розділ математики стимулював дослідження в галузі фізики конденсованого стану. Вчені сподіваються, що топологічні матеріали можна буде використовувати в електронних компонентах нового покоління та надпровідниках, а також у квантових комп’ютерах», — зазначено в обґрунтуванні надання премії. 
У прес-релізі комітету також зазначається, що вказані вчені розробили просунуті математичні методи для описання незвичних фаз та властивостей матерії, таких як суперпровідники, надтекучі рідини та магнітні плівки. Роботи вчених відкрили шлях до теперішніх пошуків незвичних фаз матерії, які тепер проводяться багатьма дослідниками у світі. У заяві комітету наголошується, що цьогорічні лауреати «відкрили двері до незвіданого світу». Їхні відкриття допоможуть вченим розробити нові види матеріалів. 
Грошовий додаток до премії в розмірі вісім мільйонів шведських крон буде розділений між лауреатами так: половина суми дістанеться Джеймсу Таулесу, а інша половина буде розділена у рівних частинах між британцями Фредеріком Халдейном і Джоном Костреліцем.