Соррі, Сиріє

05.10.2016
Соррі, Сиріє

США навіть можуть посилити санкції проти Росії.

Сполучені Штати припинили переговори з Росією, метою яких було покласти край кровопролиттю в Сирії. Про це заявив офіційний представник Державного департаменту США Джон Кірбі. «Це рішення — не з тих, які легко ухвалюються», — зазначив він. Вашингтон звинуватив Москву у недотриманні власних зобов’язань стосовно угоди про перемир’я. У Білому домі пояснили таке рішення тим, що терпець США урвався, а Росія вичерпала ліміт довіри. США також планують відкликати з Сирії персонал, який був скерований до країни для роботи в російсько-американському координаційному центрі. 
«Росія та сирійський режим обрали військовий шлях, який несумісний із перемир’ям. Вони інтенсифікували напади на цивільні об’єкти, знищують важливу інфраструктуру, зокрема шпиталі, заважають постачанню гуманітарної допомоги мирним мешканцям», — додала речниця Держдепартаменту США Елізабет Трюдо.
27 вересня війська президента Ассада порушили перемир’я і відновили наступ на райони Алеппо, підконтрольні поміркованій опозиції. Її представники заявили, що після бомбардувань, здійснених російською авіацією, вести перемовини про мир із Москвою немає сенсу. Правозахисники стверджують, що жертвами російських авіаударів стали тисячі людей, у тому числі мирні жителі й діти, а цілями бомбардувань нерідко стають лікарні та інші об’єкти цивільної інфраструктури. При цьому провідні західні й арабські країни вважають, що реальною метою російської операції була підтримка дружнього Москві режиму президента Сирії Башара Асада в громадянській війні, яка триває в країні з 2011 року.
У Держдепі США відзначили, що, незважаючи на протиріччя, які наростають, на цьому тижні один iз високопоставлених американських дипломатів поїде до Москви, аби провести переговори щодо Криму. Півострів був анексований Росією в 2014 році, після чого США і інші країни ввели проти Росії санкції. Військові фахівці Москви і Вашингтона також продовжать контакти, аби уникнути інцидентів у повітряному просторі Сирії, де бойові операції проводить авіація обох країн.
Після припинення дипломатичного діалогу між Вашингтоном і Москвою щодо Сирії, Білий дім розгляне можливість посилення санкцій проти Росії.
У Міністерстві закордонних справ Росії висловили «жаль і розчарування» у зв’язку з рішенням США припинити співпрацю з Москвою щодо Сирії. «У нас складається враження, що у прагненні домогтися жаданої зміни влади в Дамаску Вашингтон готовий «укласти угоду з дияволом» — піти на союз iз запеклими терористами, які мріють повернути історію назад», — ідеться в коментарі російського МЗС.
У відповідь на заяву Держдепу США Москва завдала удару у відповідь. Російський президент Володимир Путін у понеділок підписав указ і вніс на розгляд Держдуми законопроект про те, що Росія призупинила дію угоди про утилізацію надлишкового збройового плутонію. У російському документі стверджувалося, що США «не здатні забезпечити виконання зобов’язань щодо утилізації надлишкового збройового плутонію», які країна взяла на себе в рамках міжнародних договорів. Окрім самої угоди, Росія збирається призупинити дію протоколів до неї. Росія і США підписали угоду про знищення плутонію в 2000 році. Угода передбачала, що кожна сторона переробить 34 тонни плутонію на паливо для атомних електростанцій.
У квітні 2016 року Володимир Путін заявив, що США не виконали свою частину зобов’язань. За його словами, США переробляли плутоній не тим способом, який був зафіксований в угоді. США вирішили утилізувати плутоній за допомогою спеціальних контейнерів, однак Москва вважала це порушенням домовленостей. Американська сторона тоді заявила, що через зміну методу утилізації плутонію переглядати угоду не потрібно.
Ще однією умовою Росії є скасування так званого «закону Магнітського», який дозволяє Вашингтону накладати фінансові та візові санкції щодо росіян, причетних до порушень прав людини. Крім того, Москва вимагає скасувати всі санкції проти Росії, які були введені США після анексії Криму та початку збройного конфлікту на Донбасі, а також компенсувати їй завдані санкціями збитки.