Призначений полiтв’язнем: адвокат Романа Сущенка має добу на оскарження арешту

04.10.2016
Призначений полiтв’язнем: адвокат Романа Сущенка має добу на оскарження арешту

З українського журналiста Москва вперто робить шпигуна. (Фото з сайта izvestia.kiev.ua.)

Попри зусилля світової спільноти щодо звільнення політичних в’язнів Кремля, y списку російських бранців з’явилося ще одне українське прізвище.

Днями громадський рух «Відкрита Росія» оприлюднив інформацію про те, що московський суд за звинуваченням y «шпигунстві» заарештував українського журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка, який y приватних цілях перебував y російській столиці.

Попри затримання українця ще 30 вересня, ні російські правоохоронні органи, ні їхнє міністерство закордонних справ українську сторону чи бодай рідних Сущенка про його ув’язнення не повідомили.

Саме тому затримання журналіста i українська сторона, і світова спільнота називають нічим іншим як викраденням.
 
Випадково Романа Сущенка у камері карантинного відділення Лефортовської в’язниці зустріли російські правозахисники. Із розповідей журналіста правозахисникам відомо, що при затриманні на нього здійснювали психологічний тиск, a слідчий не дозволив йому зателефонувати додому і повідомити дружині про арешт.

Слідство  ФСБ надало журналістові державного адвоката, але на прохання дружини затриманого та керівництва «Укрінформу» інтереси українця захищатиме Марк Фейгін. 
 
Кремлівські ЗМІ з посиланням на ФСБ в один голос твердять, що затриманий кореспондент «цілеспрямовано збирав інформацію, що є державною таємницею, про діяльність збройних сил і військ національної гвардії Російської Федерації».
 
У виданні «Укрінформ» дії російської сторони щодо затримання свого працівника назвали спланованою провокацією. «Укрінформ» вважає затримання Романа Сущенка, який працює в нашому агентстві з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції — із 2010 року, спланованою провокацією.

Усі звинувачення «в шпигунстві» на адресу Романа Сущенка, журналіста з багаторічною бездоганною професійною репутацією, акредитованого в одній з найвпливовіших країн Євросоюзу, яка, до того ж, є учасницею нормандського формату, можуть розцінюватися лише як ще один зухвалий і неправомірний акт із боку РФ щодо українських громадян», — кажуть у виданні. 
 
Наразі y вітчизняному МЗС з’ясовують обставини та причини затримання журналіста i обурюються, що Росія продовжує замовчувати дані про затримання українських громадян. Речниця дипломатичної установи Мар’яна Беца заявила, що ймовірність того, що затриманий журналіст «Укрінформу» стане новим українським політв’язнем, надзвичайно висока.

У свою чергу, заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що чекає заяв від ОБСЄ, Ради Європи та інших структур щодо незаконного затримання журналіста.

«Тепер Роман Сущенко, який останні 10 років жив у Парижі, щодня передаючи новини в «Укрінформ», ночами, за версією ФСБ, працював «Штірліцем», шпигував на користь «нормандської четвірки». Мабуть, це абсурд, сталінізм, шизофренія, якою захворіла ціла країна. Всі ці «шпигуни» винні лише в одному — в них український паспорт, і вони українці», — коментує затримання пані Геращенко. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Члени Челябінської громадської наглядової комісії Ольга Фролова і Діна Латипова відвідали днями y виправній колонії фігуранта y справі «Кримських терористів» Олександра Кольченка.

За словами правозахисників, хлопець освоює професію столяра, почувається добре, але скаржиться на вилучення під час обшуку особистих книг. «На вимогу членів наглядової комісії книги були повернуті в загін. Також, на їхню вимогу, Саші були вручені п’ять номерів «Нової газети».

Саша каже, що тепер затримок із передачею йому листів немає. Віддають регулярно», — коментує ситуацію звільнений політичний в’язень Геннадій Афанасьєв. За словами колишнього бранця, російські тюремники відмовляють українському консулу в зустрічі з Кольченком, що є порушенням прав ув’язненого.