«Золоте» відведення: ворог відмовляється відступати зі Станиці Луганської та Петровського

04.10.2016
Через те, що бойовики неабияк посилили обстріли позицій ЗСУ протягом останніх днів, під загрозою зриву опинився план із розведення сил на трьох ділянках — у районах Станиці Луганської, Золотого і Петровського.

За даними Міноборони України, обстановка в районі проведення АТО загострюється, противник розширює географію бойових дій та активно застосовує важке озброєння.
 
Минулої неділі понад 130 мін було випущено ворогом у районі Кримського, що на Луганщині.

Саме тут загинув 24-річний командир підрозділу розвідників Мирослав Мисла. Офіцер зачепив розтяжку, після чого окупанти відкрили швальний мінометний вогонь по наших позиціях. Із важкими пораненнями розвідника змогли донести до бази, де він помер.
 
Бойовики зірвали дві відео­конференції, присвячені безпековим питанням і зриву домовленостей про розведення живої сили і техніки на трьох визначених ділянках лінії зіткнення. На думку представника України в гуманітарній підгрупі, першого віце-спікера Ірини Геращенко, тим самим бойовики продемонстрували, що графік відведення живої сили їм не цікавий.
 
Власне, затяте бажання зірвати відведення сил у трьох районах ворог демонструє останні кілька днів. Зокрема, щось подібне до відведення військ на визначені представниками ОБСЄ конкретні рубежі відбулося минулої суботи лише в місті Золоте. Утім одразу після відведення на один кв. км по лінії фронту окупанти обстріляли з гранатометів сусіднє село Новоолександрівку.
 
Окрім того, ватажки бойовиків «ДНР» і «ЛНР» заявили, що не відводитимуть війська з Петровського та Станиці Луганської, доки цього не зроблять ЗСУ. Хоча це відведення було заплановане на 2 жовтня. 
 
«Ми відмовилися відводити наші збройні сили з тієї причини, що Україна не готова. Поки вона не готова виконувати — ми не відведемо», — нахабно заявив ватажок донецьких терористів Олександр Захарченко. 
 
В унісон із бойовиками «ДНР» відмовилися відводити свої окупаційні зграї від Станиці Луганської й терористи «ЛНР». До того ж бойовики не хочуть залишати свої облаштовані опорні пункти біля цього міста.
 
«Із приводу Золотого ми підтверджуємо: дійсно, був факт відведення. Що ж стосується Станиці Луганської та Петровського, то щодня фіксують обстріли. Згідно з рамковою угодою, впродовж семи днів має бути чітке, стійке дотримання «режиму тиші», чого зараз не відбувається», — каже речник ЗСУ Богдан Сеник.
 
За його словами, бойовики мають залишити панівні висоти в районі Станиці Луганської, де облаштовано опорні пункти, але «це їм невигідно, і це є причиною постійних провокацій та обстрілів позицій ЗСУ».
 
Водночас керівник української сторони Спільного центру контролю та координації припиненя вогню Борис Кременецький заявив, що збільшення кількості обстрілів у зоні АТО вплине на розведення сторін на лінії розмежування.
 
За даними української розвідки, окупанти розміновують місцевість поблизу Станиці, тоді як у районі Петрівського жодних ознак підготовки противника до відводу сил не виявлено.
 
Головне управління розвідки Мін­оборони також повідомляє, що бойовики наразі зосередились на підтримці боєготовності військ, поповненні боєприпасів та вдосконаленні інженерного обладнання переднього краю на трьох напрямках: Слов’янському, Донецькому та Маріупольському.